Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Waarschuwing voor onvolledig rapporteren verpleegkundige

Een verpleegkundige op een afdeling interne geneeskunde verzuimde controles te noteren in de status. Het tuchtcollege Amsterdam gaf haar hiervoor een waarschuwing.
Waarschuwing voor onvolledig rapporteren verpleegkundige

De rechtszaak was aangespannen door de dochters van een 85-jarige vrouw, die is overleden. Zij werd opgenomen op de afdeling interne geneeskunde voor een ontsteking van de galwegen en galstuwing door galstenen. De arts schreef antibiotica IV voor en tijdens een spoed ERCP kreeg ze een stent. De vrouw was daarna erg benauwd, maar dat verbeterde toen ze zuurstof kreeg. 

Nachtdienst 
De avonddienst rapporteert dat de patiënte erg moe was, veel sliep en dat de controles stabiel waren. De nachtdienst verpleegkundige constateerde rond 24.00 en 00.30 dat de patiënte rustig sliep en niet benauwd klonk. Ze liet de vrouw slapen. Als ze om 2.00 weer op zaal komt is de patiënte overleden.
 
Tuchtklacht tegen verpleegkundige
De dochters hebben een onrustig gevoel over het overlijden van hun moeder door het ontbreken van meetgegevens en een onduidelijke zin in de brief aan de huisarts. Zij dienden tegen drie artsen en de nachtdienst verpleegkundige een tuchtklacht in. De verpleegkundige had volgens de dochters onvoldoende controles uitgevoerd en die bovendien niet vermeld in het dossier. Verder had ze na het overlijden van hun moeder geen goede informatie gegeven.

Waarschuwing voor verpleegkundige
Het tuchtcollege verklaarde de klacht over de informatie en onvoldoende controles ongegrond. Wel verwijtbaar is dat de verpleegkundige de op de bedlijsten genoteerde resultaten niet overgenomen heeft in de status. De drukke nachtdienst na het overlijden van de patiënte doet daar niet aan af. De patiënte is onverwacht overleden en voor de familie is het van belang om te weten welke zorg ze kreeg toen ze nog leefde. De verpleegkundige had de bevindingen daarom alsnog in de status moeten opnemen, aldus het tuchtcollege. Ze heeft dat niet gedaan en krijgt daarvoor een waarschuwing.

TVZ
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. De controles stonden wel op de bedlijsten, niet in de status. Oftwel: er moest dubbelgerapporteerd worden (iets waar ik mij aan erger, over effeciënt werken gesproken…). De controles waren dus wel gedaan en wel genoteerd!
    Betreffende collega: sterkte!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Wat naar voor deze verpleegkundige. Mogelijk is zij vergeten over te dragen en heeftzij over het hoofd gezien controles nodig waren.Misschien niet oké maar wel menselijk als je ziet hoe hoog de werkdruk is( en was er een opdracht om te controleren? Ook kan familie soms hun woede uiten uit onmacht omdat hun naaste ziek is.Ik wens de verpleegkundige veel sterkte

  4. Iemand, die een ERCP heeft ondergaan, er is notabene een stent ingebracht en er is begonnen met antibiotica. Ze komt onrustig op zaal, ze krijgt zuurstof en is moe/slaperig. Zo’n patiënt hoort niet op een interne afd. Ze heeft namelijk een operatieve behandeling ondergaan. Er hoort een protocol te zijn op zijn minst voor de eerste 24 uur. Bijvoorbeeld: Tensie,pols en saturatie controleren. Los van de normale interne verpleegprocedure moet bij dergelijke ingrepen,ook gedacht worden aan complicatie aan het galwegenstelsel: bijvoorbeeld een mogelijke gal of bloedlekkage. Het is erg sneu voor die collega.

  5. Door te hoge werkdruk waardoor je prioriteiten moet stellen (en dat misschien niet goed hebt gedaan) eindig je met een waarschuwing van het tuchtcollege. Ik vind het nogal wat. Als een patient is overleden is dat heel naar en maak je veel tijd vrij voor opvangen van familie, maar daarnaast heb je vaak nog tientallen andere patienten onder je hoede. Ik kan mij voorstellen dat zij de afweging heeft gemaakt op dat moment het noteren van alle gegevens uit te stellen. (Je hebt al heel veel ander papierwerk bij een overlijden.)
    Wellicht had ze het kunnen overdragen aan een volgende dienst, maar ik weet niet of ik dat had gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.