Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing voor schenden beroepsgeheim

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft een verpleegkundige een waarschuwing gegeven, omdat zij haar beroepsgeheim heeft geschonden.
Waarschuwing voor schenden beroepsgeheim

De verpleegkundige van het consultatiebureau (CB) ondersteunde een moeder bij de opvoeding van haar twee kleine jongens. In verband met een aanvraag voor ondertoezichtstelling vroeg de gezinsvoogd aan het CB of de grootmoeder voor de jongens kon zorgen. Hierop schreven de verpleegkundige, CB-arts en huisarts een brief waarin ze aangaven dat zowel de grootmoeder als een jonge oom van de kinderen hen niet op kon voeden.

De klacht

In hun klacht bij het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam verweten de moeder, grootmoeder en oom de verpleegkundige dat ze haar beroepsgeheim had geschonden. Ze had in de brief negatieve en foute informatie over de klagers verstrekt, zonder hun toestemming. Ook zou ze de grootmoeder en oom in een verkeerd daglicht hebben gezet.

Geen noodsituatie
Het RTC merkt op dat in specifieke situaties persoonsgegevens kunnen worden prijsgegeven. De verpleegkundige beriep zich op een conflict van plichten, maar volgens het RTC was er geen sprake van een acute noodsituatie die doorbreking van het beroepsgeheim noodzakelijk maakte. Verder bevatte de brief volgens het RTC tendentieuze informatie en niet onderbouwde oordelen. De verpleegkundige kreeg een waarschuwing.

levv

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.