Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing voor tekortschietende verslaglegging verpleegkundige

Een verpleegkundige op een afdeling interne geneeskunde verzuimde controles te noteren in de status. Het tuchtcollege Amsterdam gaf haar hiervoor een waarschuwing.

De rechtszaak was aangespannen door de dochters van een 85-jarige vrouw, die is overleden. Zij werd opgenomen op de afdeling interne geneeskunde voor een ontsteking van de galwegen en galstuwing door galstenen. De arts schreef antibiotica IV voor en tijdens een spoed ERCP kreeg ze een stent. De vrouw was daarna erg benauwd, maar dat verbeterde toen ze zuurstof kreeg.

 

Nachtdienst 

De avonddienst rapporteert dat de patiënte erg moe was, veel sliep en dat de controles stabiel waren. De nachtdienst verpleegkundige constateerde rond 24.00 en 00.30 dat de patiënte rustig sliep en niet benauwd klonk. Ze liet de vrouw slapen. Als ze om 2.00 weer op zaal komt is de patiënte overleden.

 

Tekortgeschoten

De dochters hebben een onrustig gevoel over het overlijden van hun moeder door het ontbreken van meetgegevens en een onduidelijke zin in de brief aan de huisarts. Zij dienden tegen drie artsen en de nachtdienst verpleegkundige een tuchtklacht in. De verpleegkundige had volgens de dochters onvoldoende controles uitgevoerd en die bovendien niet vermeld in het dossier. Verder had ze na het overlijden van hun moeder geen goede informatie gegeven.

 

Verwijtbaar

Het tuchtcollege verklaarde de klacht over de informatie en onvoldoende controles ongegrond. Wel verwijtbaar is dat de verpleegkundige de op de bedlijsten genoteerde resultaten niet overgenomen heeft in de status. De drukke nachtdienst na het overlijden van de patiënte doet daar niet aan af. De patiënte is onverwacht overleden en voor de familie is het van belang om te weten welke zorg ze kreeg toen ze nog leefde. De verpleegkundige had de bevindingen daarom alsnog in de status moeten opnemen, aldus het tuchtcollege. Ze heeft dat niet gedaan en krijgt daarvoor een waarschuwing.

 

Auteur: Rian Buijse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.