Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wanneer is het tijd om op te stappen?

Iedereen fantaseert wel eens over het opzeggen van zijn baan. Maar zijn die irritante collega en die slopende nachtdiensten het echt waard om je contract te verscheuren? Vijf redenen om ontslag te nemen.
Wanneer is het tijd om op te stappen?

Het opzeggen van je baan is een uiterste manier om iets te veranderen aan je werksituatie. Problemen of irritaties probeer je meestal eerst op de werkplek zelf op te lossen. Volgens de Amerkaanse loopbaanadviseur en schrijfster Dawn Rosenberg McKay zijn er 5 redenen om ontslag te nemen:

Je baan maakt je ziek
Je krijgt stress van je werk en dat veroorzaakt lichamelijke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn en slaapgebrek. Als je deze problemen met je werk niet kunt oplossen, kies dan voor je gezondheid.

Je bent uit je baan gegroeid
Misschien was je nog een beginneling  toen je met deze baan startte. Maar inmiddels heb je een schat aan ervaring. Zelfs meer dan nodig is voor dit werk. Als je veel meer vaardigheden hebt dan nodig is voor je huidige baan, dan is het waarschijnlijk tijd om uit te kijken naar een andere functie.

Je hebt een beter aanbod ontvangen
Je blijft hangen in dezelfde salarisschaal en het lijkt er niet op dat dit gaat veranderen. Als je een aanbod krijgt voor een functie waarin je meer verdient en die ook goed bij je past, dan moet je dit zeker overwegen.

Het werk zit het gezinsleven in de weg
Veel mensen kost het moeite om de balans te vinden tussen werk en gezinsleven. Vaak lukt dit niet of nauwelijks. Neem een tijdje vrij als je je dat kunt veroorloven. Of overweeg om helemaal te stoppen met je baan.

Heb je besloten om ontslag te nemen? Laat dan een goede indruk achter enzorg dan dat je netjes weggaat.

Lees ook:
Ontslag nemen: zo ga je netjes weg
Hoe ga je om met ontslag?

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


3 REACTIES

 1. Bovenstaande zijn geen 5 maar 4 redenen voor het nemen van ontslag. Daarbij is de formulering van de laatste reden miujns insziens niet correct. Het vinden van een balans tussen werk en gezin is allesbehalve “even vrij nemen” of je baan opzeggen. Dan is er niets meer om mee te balanceren. Het vinden van de balans heeft te maken met je werk leuk vinden en je hier genoeg voor kunnen geven en tegelijkertijd genoeg tjd besteden aan je gezin. Een goede balans is goud waard, in onbalans zijn breekt je op. Als het je opbreekt dan is het wellicht wenselijker eruit te stappen maar tot die tijd zijn er tientallen oplossingen om de balans weer te vinden. De enige die die balans kan maken, ben je zelf!

 2. Lees alle reacties
 3. Waarom heb je een bepaalde baan?
  Meestal zijn dat 3 redenen.
  Je vindt het leuk om te doe
  je krijgt er voor betaald
  je krijgt er een status door
  Ontslag ligt voor de hand liggend in het tegendeel
  Je vindt het werk niet langer leuk(beneden niveau,steeds hetzelfde/monotonie,beter aanbod/mogelijkheden)
  Je krijgt te weinig betaald om rond te komen binnen de omstandigheden waarin je je bevindt,je wilt gewoon meer geld,je neemt een baantje om aan een acceptabel inkomen te komen
  Je kunt status verhogen én meer geld verdienen.
  Ik kan er nog één heel duidelijk aan toevoegen: je bent alle corrupties,schofferingen en klotestreken meer dan kotszat en zegt-ongeacht wat- per direct je baan op.

 4. Als er teveel op je bordje ligt, moet je maatregelen nemen.Oftewel: pak de oorzaken van jouw stress aan.
  Maar zo gemakkelijk gaat dat niet altijd: misschien vind je het werk wel erg leuk, maar maak je je er veel te druk over. Wellicht wil je niet uitsluitend bij de kinderen zijn, maar ook nog iets ander in de maatschappij betekenen.
  Als dat zo is, kun je er ook voor kiezen om je draagkracht te vergroten, zodat je met meer ontspanning om kunt gaan met zaken die je toch niet kunt veranderen.
  Dan kunnen trainingen stressreductie uitkomst bieden. Daar leer je technieken aan, waarmee je zelf de schadelijke gevolgen van stress kunt voorkomen of verminderen. En dat helpt echt! Kijk maar eens bij de ervaringen van een aantal deelnemers aan mijn training stressreductie op de site Ontspanningstraining (maar er zijn veel meer!)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.