Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Wasdoekje net zo goed als water en zeep

Wassen zonder water is een veilig en voor patiënten en zorgverleners prettig alternatief voor wassen met water en zeep. Dit blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek in Nederland waarin beide methodes werden vergeleken.
Fragment van de film Verzorgend wassen van Icare Zorg
Fragment van de film Verzorgend wassen van Icare Zorg

‘Snel, hygiënisch en minder belastend voor de patiënt’, met deze argumenten wordt in diverse instellingen regelmatig gewassen met wasdoekjes in plaats van met water en zeep. Een recent afgerond onderzoek onder 500 verpleeghuisbewoners laat zien dat de keuze voor wassen zonder water ook wetenschappelijk gezien te verantwoorden is. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Theo van Achterberg, Betsie van Gaal en Lisette Schoonhoven van onderzoeksinstituut IQ Healthcare, Radboud Universiteit Nijmegen.

De onderzoekers keken om te beginnen naar de huidschade, de compleetheid van de wasbeurt en naar de tijd die de wasbeurten kostten. Zij maten deze kenmerken 6 weken lang bij 500 verpleeghuisbewoners die hulp nodig hadden bij het wassen. De inwoners die waren ingedeeld in de interventiegroep, werden gewassen met geprepareerde wasdoekjes door zorgverleners die van te voren een instructie hadden gekregen.

Huidschade

Wassen zonder water lijkt veilig als het gaat om huidschade: na 6 weken hadden de bewoners die met de wasdoekjes werden gewassen zelfs iets minder huidschade dan de bewoners die werden gewassen met water en zeep. Met de wasdoekjes worden bewoners vaker volledig gewassen: direct na het invoeren de wasdoekjes werden bewoners vaker compleet gewassen, na zes weken werd bij ruim driekwart van de wasbeurten met wasdoekjes het hele lichaam gewassen. In de controlegroep steeg het aantal volledige wasbeurten aanvankelijk ook, maar daarna daalde dit weer snel naar het beginpercentage van rond de 30 procent volledige wasbeurten met water en zeep.

Tevredenheid

De onderzoekers vroegen 55 bewoners en 175 verzorgenden wat zij vonden van het wassen zonder water. Ruim 80 procent is tevreden over hoe schoon en fris iemand is na een wasbeurt.  Een meerderheid van de verzorgenden (60 procent) vindt zelfs dat het wassen zonder water standaardzorg kan worden. Veel van hen geven hierbij wel aan dat traditioneel wassen een keuzemogelijkheid moet blijven.

Kosten

Wassen zonder water is niet duurder dan traditioneel wassen. Dit onderzoek wijst juist in de richting van een besparing van zo’n 200 euro per bewoner, maar er werd in dit onderzoek geen significant verschil in de kosten gevonden. De onderzoekers geven verder aan dat een vervolgonderzoek meer duidelijkheid moet geven over de langetermijneffecten van wassen zonder water.

11 REACTIES

 1. Mijn schoonvader van 88 jaar wordt in het ziekenhuis gewassen met wasdoekjes en het bevalt hem totaal niet! Hij blijft nattig zoals hij het zelf zegt en vindt dat niet prettig. Ook heeft hij het idee niet schoon te worden met deze wasdoekjes. Hij zal blij zijn als hij weer onder de douche kan en lekker met water en zeep gewassen en afgedroogd.kan worden

 2. Lees alle reacties
 3. De wasdoekjes zijn in eerste instantie niet uitgevonden om sneller te kunnen werken, maar om hygiënischer te werken in zorginstellingen.
  Dat het sneller is dat is later ondervonden en is dus een bijzaak.
  Water in zorginstellingen is anders dan het water bij iemand thuis. Pseudomonas ed zitten in de leidingen. En wat dacht je van de schadelijke micro organisme die aan de wasteilen blijven zitten door de biofilm. Je schrikt je dood als je die onder de uv lamp zet. Het is dus ook niet bedoeld voor in de thuiszorg zoals ik hier veel lees. daarbij horen de doekjes snel te drogen waardoor iemand niet nog nat blijft, is dit wel het geval dan heb je waarschijnlijk goedkope troep

 4. Vaak is de ‘wasbeurt’ ook een moment van contact, iets wat er regelmatig bij het werken in een verpleeghuis bij inschiet. Door er misschien iets langer over te doen door water en zeep te gebruiken (wat mensen soms ook een gevoel van lekker gewassen zijn kan geven) maak je wel even de tijd vrij voor sociale aandacht wat ontzettend belangrijk is!

 5. Als het zo goed werkt, voor de huid en het tijd scheelt kun je overwegen ook thuis met wasdoekjes te werken. Hoef je de badkamer ook niet zo vaak meer schoon te maken. Het gaat toch niet alleen om wassen alleen. Het is ook een manier om aandacht te geven. In de praktijk kun je het ook afwisselen. Drie dagen water en zeep en de rest van de week vochtige washandjes.

 6. Ik heb zelf gemengde ervaringen met het wassen met deze doekjes (Chirurgie én thuiszorg), maar persoonlijk geef ik voorkeur aan een goede wasbeurt op de ‘ouderwetse’ manier. Ik blijf me er over verbazen dat economische motieven blijven winnen van patiëntcontact, zorg en mileu. De druk op ons wordt zo nog meer opgevoerd zodat met steeds minder mensen, steeds meer werk kan/moet worden verricht ten koste van goede complete zorg aan de patiënt (het wassen gaat nu nog sneller en ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat door sneller te wassen en niet na te drogen de patiënt meer is gebaat).
  Kortom, ik ben voorstander van de ‘oude’ manier van patiëntzorg.

 7. In de thuiszorg maak ik nog vaak mee dat mensen heel blij zijn dat ze weer gewoon met water en zeep worden gewassen! Ze geven aan dat ze zich met de doekjes niet schoon voelen! Ze begrijpen wel dat in het ziekenhuis of verpleeghuis minder tijd is. Wij doen het dus nog steeds met water en zeep. Het is maar zelden dat mensen het thuis doordoen met de doekjes. Zij kiezen dus voor meer was! Wordt de keuze nog bij de patiënt gehouden?

 8. Y Adema; omdat het veel sneller en makkelijker gaat neem je ook even snel de onderbenen en voeten mee die, in de praktijk, bij een standaard wasbeurt nog al eens worden overgeslagen.
  Evidence toont aan dat water gebruik en watervervuiling voor het wassen én wassen van de handdoeken en washandjes het milieu juist meer belast dan de fabrikage en vernietiging van wadoekjes.

 9. Vaak hoor ik wel dat patiënten vinden dat ze nattig blijven na het wassen met doekjes. Bij de decubitus preventie scholing werd verteld dat je ook na het wassen met doekjes moet nadrogen om smetten te voorkomen. Dan wordt de tijd die je er mee kwijt bent niet minder. je gebruikt dan doekjes die je weggooit en handdoeken die weer gewassen moeten worden. Effectief lijkt me dat belastende voor het milieu.
  Het lijkt me vreemd dat wanneer je met water en zeep zou wassen, je iemand niet volledig zou wassen.. Dat hangt toch niet af van de middelen die je gebruikt?? Wij vragen patiënten meestal zelf waar ze de voorkeur aan geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.