Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wat een vakbond voor jou kan betekenen

Loopbaanadvies, training in assertiviteit, juridisch advies bij een conflict met je werkgever; het zijn wellicht geen zaken waarbij je direct aan een vakbond denkt. Maar een vakbond doet meer voor je dan alleen over de cao VVT onderhandelen…
Wat een vakbond voor jou kan betekenen

Voor veel verpleegkundigen, en met name voor jonge zorgprofessionals, zijn vakbondsactiviteiten een ver van hun bed show. Daarom halen medewerkers van vakbond Nu’91 rechtstreeks uit de praktijk voorbeelden aan, om duidelijk te maken wat een vakbond op dagelijkse basis voor jou kan betekenen.

1 Juridische hulp
‘Stel: je bent een gediplomeerd verpleegkundige en volgt een specialistische opleiding via een leer/werktraject. Je werkgever wil de opleiding stoppen omdat je onder de maat zou presteren. Jij wilt echter doorgaan met je opleiding en bent het niet eens met je werkgever. Op zo’n moment kun je naar je vakbond stappen. Nu91 zou je bijstaan met het volgende advies en plan van aanpak:
• Ga eerst eens met de school praten, vindt die ook dat je onder de maat presteert? Blijkt dat ook uit je studieresultaten?
• Kun je de school aan je kant krijgen dan is de volgende stap dat je met je leidinggevende in gesprek moet.
• Je kunt daar aangeven dat de maatregel (dat je niet verder mag) altijd in verhouding moet staan tot wat er gebeurd is: de maatregel moet dus proportioneel zijn.
• Het oordeel van de school kan ook meewegen.
• De incidenten waar de werkgever de beslissing op neemt, moeten sowieso onomstreden en dus zwaarwegend zijn.
• Wil je niet alleen in gesprek dan kan er een belangenbehartiger van je vakbond mee naar je werkgever.
• Kom je er niet uit met je leidinggevende dan zeg je: of we komen er samen uit of ik loop de lijn omhoog (dan ga je naar zijn baas).
• De volgende stap is een formeel bezwaarschrift, die dien je bij je werkgever in.
• De rechter heeft uiteraard het laatste woord, heb je een haalbare zaak dan gaat de vakbond voor jou naar de rechter. Dat kost je helemaal niets.’
Carel van de Bergh, jurist Nu’91

2 Persoonlijk advies over werk en inkomen
‘Stel dat je de gehele procedure zoals hierboven staat beschreven, hebt doorlopen maar dat je de zaak niet hebt kunnen winnen. Wat dan? Je blijft natuurlijk nog  (gewoon) verpleegkundige en kunt daarin werk zoeken. Maar misschien wil je alsnog via een loopbaantraject naar een specialistische functie. Ook op zo’n moment kun je terecht bij een vakbond met vragen als:
• Welke schaal hoort bij welke functie en wat is het bedrag dat daarbij hoort?
• Hoe zit het met de onregelmatigheidstoeslag?
• Wanneer heb ik een salarisgarantie bij demotie (terug gaan naar een lagere functie)?
• Wat zijn de gevolgen voor mijn pensioen en of een eventuele uitkering?
• Kan ik de nieuwe functie ook opnieuw laten waarden in het kader van de functiewaardering en wat zijn daar de risico’s aan?
• Blijft de cao volledig gelden?
• Stel ik krijg twee banen wat zijn daarvan de juridische en fiscale gevolgen?
De juristen van bijvoorbeeld Nu91 kunnen je bij dit soort vragen helpen en adviseren.’
Carel van de Bergh, jurist Nu’91

3. Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden
‘Een vakbond spreekt als vertegenwoordiger van haar leden regelmatig met werkgevers over jouw arbeidsvoorwaarden.  Dit gebeurt helemaal intensief tijdens het cao overleg waarbij vakbonden de wensen van hun leden bespreekt met werkgevers. De meest in het oog springende zaken tijdens deze overleggen zijn bijvoorbeeld de salarisverhoging, maar daarnaast worden er over veel meer zaken gesproken zoals opleidingsbeleid, het functiewaarderingsgebouw, kinderopvang enz. Zo hebben Nu91, CNV Publieke Zaak en FBZ in de nieuwe CAO VVT gezorgd voor onder andere het laten vervallen van alle jeugdschalen.

Als er een akkoord hierover is met werkgevers dan zijn het uiteindelijk weer de leden van de vakbonden die hierin het laatste woord hebben. Jij bepaalt of de afspraken voldoende zijn.’
Michel van Erp, teamleider belangenbehartiging Nu’91

4. Invloed bij een reorganisatie of fusie
Stel dat er een reorganisatie of fusie door jouw werkgever wordt aangekondigd, dan is het lastig om in je uppie invloed uit te oefenen op beslissingen die jouw toekomst aangaan. Via een vakbond kun je samen met collega’s die ook lid zijn, jouw stem beter laten gelden. Een vakbond zal namelijk als vertegenwoordiger van het personeel als gesprekpartner van de directie optreden. Samen met de directie zullen ze bekijken wat de gevolgen voor het personeel zijn en zo nodig een sociaal plan afsluiten waarin eventuele nadelige gevolgen zoveel mogelijk worden voorkomen. Een vakbond neemt hierin de wensen van jou als lid mee. Zo zullen ze een sociaal plan altijd eerst aan de leden voorleggen, voordat het wordt ondertekend. Je kunt als lid van een vakbond ook rekenen op individuele ondersteuning in het geval dat bijvoorbeeld jouw baan verdwijnt of dat je plotseling ergens anders moet gaan werken.
Michel van Erp, teamleider belangenbehartiging Nu’91

5. Trainingen
Weet jij eigenlijk welk risico je als verpleegkundige/verzorger/sociaal werker loopt om in aanraking te komen met het strafrecht? Wat jouw verantwoordelijkheid is met betrekking tot medicatieveiligheid en wat de gevolgen zijn bij het maken van fouten hierin? Nee? Bij veel vakbond en kun je gratis trainingen volgen die je sterker in je werkschoenen doen staan. Het verschilt per vakbond welke trainingen ze aanbieden. Zo kun je bij de Abvakabo FNV trainingen volgen  voor het voeren van je jaargesprek, assertiviteit op de werkvloer, het voorkomen van agressie en omgaan met werkdruk.  Bij Nu91 ligt de focus van de trainingen op het behouden van je BIG-registratie, medicatieveiligheid en strafrecht.

6. Belastingvoordeel
Als je cijfers leuk vond, was je wel economie gaan studeren. Veel verpleegkundigen/ verzorgenden/sociale werkers zien dan ook op tegen hun jaarlijkse belastingaangifte. Het kost veel tijd en precisie als je zelf moet uitzoeken waar je fiscale voordeeltjes vandaan moet halen. Een vakbond als Abvakabo FNV stelt de hulp van gecertificeerde belastingconsulenten beschikbaar aan leden. Zij helpen je gratis bij het invullen van het belastingformulier en weten precies welke belastingvoordelen er voor jou te behalen zijn.

Door: Rachel van de Pol in samenwerking met Nu’91
Abvakabo FNV gebruikt.

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

4 REACTIES

 1. Deels heeft carla1 gelijk, misschien geen ‘vakbond’ zoals in vroegere tijden maar zeker wel een belangenvereniging uitsluitend voor verzorgenden/verpleegkundigen, wat Jos zegt, verplicht, is feitelijk niet verkeerd.
  Wie vertegenwoordigt ons nu? De overheid erkent er een aantal, ook al erkennen wij ze misschien niet. Ik ben het niet eens met V&VN en geen lid van Abvakabo FNV maar zij vertegenwoordigen mij vervolgens wel … erg vreemde zaak.
  Verplicht lidmaatschap van een beroepsvereniging kan voor een echte belangenvereniging zorgen, relatief goedkoop (grote groep) en doen ze zoals carla1 zegt dan direct buitengooien. Of nog beter, vertegenwoordigen onder een ‘no cure, no pay’ contract …

 2. Lees alle reacties
 3. Een vakbond is niet meer van deze tijd. Ook waren ze in de jaren ’80 drukker met Kernwapens Nee dan met het belangen behartigen. Zo hebben ze met lede ogen moeten toezien hoe onze sociale voorzieningen de laatste 15 jaar net zo hard zijn afgebroken als ze waren opgebouwd. Anno 2012 redden we onszelf wel.

 4. Taken van de vakbond:
  1) Premies van leden innen,
  2) Premies van leden innen,
  3) Premies van leden besteden.
  4) Lonen van vakbond leiding vaststellen en invoeren.
  5) Maandelijkse vergaderingen vast stellen, bij voorkeur in 5 sterren hotel op kosten van de leden.
  6) Onkosten vergoeding en perdiem vast stellen voor leden van de vakbonds leiding.
  7) Factfinding missies samenstellen, graag in een plaats met mooi weer op mkosten van de vakbond.
  8) uitrusten van alle vergaderingen.
  9) nieuwe onderdelen bepalen voor “onderzoek”
  10) pensioen regeling bepalen voor directie leden.
  11) uitrusten van al het werk.
  12) …………..
  13) O ja, we hebben leden wat zouden die willen….
  14) Vegadering om te zien wat een verpleegkundige eigenlijk doet…….
  15) vergadering om te zien hoeveel de premie van de leden omhoog kan als er een nieuw contact is…
  Vakbonden waren 50-100 jaar geleden nodig, nu NIET meer, de maatschappij laat toestanden zoals vroeger niet meer toe, en de vakbonden zijn totaal overbodig.
  De meeste vertegenwoordigers die z.g. voor ons werken hebben geen flauw idee wat er te doen is als verpleegkundige en als individueel bijt je in geval van problemen echt op een houtje!!

 5. Kunnen we niet beter een echte beroepsvereniging hebben waarvan elke BIGgeregistreerde verpleegkundige verplicht lid is..?
  Nu strandt de boel in allerlei vakbonden die wat voor het collectief doen maar weinig voor het individu.
  (schaf dan ook rechtsbijstand verzekering aan, dan wordt hulp een stuk sterker en concreter bij arbeidskwesties)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.