Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat gebeurt er met de ORT?

Vandaag wordt er onderhandeld over de nieuwe cao ziekenhuizen. Wordt de onregelmatigheidstoeslag (ORT) een discussiepunt? Het zou niet de eerste keer zijn.
Wat gebeurt er met de ORT?
Foto: ANP

In de wijzigingsvoorstellen die de werkgevers- en werknemerspartijen in februari al presenteerden, stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor om de huidige toeslagenregelingen te vervangen door een ‘flexibiliseringsvergoeding’. De vakbonden hebben al aangegeven dat dit voor hun geen optie is. Sterker: zij pleiten voor een verhoging van de toeslag voor onregelmatig werk.

ORT sinds jaren zestig

‘De onregelmatigheidstoeslag is ingevoerd in de jaren zestig. In die tijd was zondag nog echt een rustdag en was er absoluut geen sprake van een 24-uurseconomie. Zo ontstond het idee dat er een tegemoetkoming moest zijn voor mensen die werken op het moment dat het hele land vrij is. In de cao Ziekenhuiswezen – toen nog een cao die geldig was voor de hele zorgsector – werd de onregelmatigheidstoeslag voor het eerst vastgelegd’, zegt Carel van den Bergh van beroepsorganisatie NU’91.

Discussie over ORT

Sindsdien keert de toeslag regelmatig terug als discussiepunt tijdens cao-onderhandelingen. In de jaren negentig leidde dit tot een versobering van de ORT. ‘In ruil voor de invoering van de 36-urige werkweek is de toeslag voor werken op zaterdagochtend verdwenen’, zegt Van den Bergh. In 2011 opperde de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra om in de nieuwe cao de bedrijfsvoering en inzet van medewerkers te flexibiliseren en daarmee de ORT af te schaffen. De plannen sneuvelden en de ORT in de universitaire ziekenhuizen werd tot april 2015 veilig gesteld. Evenals in de onlangs afgesloten cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg.

Stenen tijdperk

Onlangs gooide de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen ook nog eens de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. Hij kreeg duizenden boze verpleegkundigen over zich heen. ‘We leven niet meer in het stenentijdperk. Het is totaal uit de tijd om iemand voor werk in de avonduren of op zondag een toeslag te geven’, aldus de voorzitter Michaël van Straalen.

Verpleegkundige Anja Baelemans startte de Facebookpagina ‘Handen af van onze ORT’. Lees hier het interview met haar >>>

3 REACTIES

  1. Heb vorige keer ook gereageerd op de afschaffing van ORT die de dhr. van Straalen van het MKB voorsteld. En wordt ook moe van deze discussie, verpleegkundigen worden steeds meer afgeknepen. De ORT maakt het salaris van de verpleegkundige nog een beetje de moeite waard, maar als dat wegvalt dan moet je je gaan afvragen of je nog jongeren krijgt die het beroep willen uitoefenen. Het beroep waar je 4 jaar MBO en e.v.t. nog 3 a 4 jaar HBO is toch een flinke studie voor sommigen en dan zijn ze klaar met hun studie en dan…. hard werken, veel onregelmatigheid tot je 67ste voor een mager loontje. Wie houdt dit vol? Merendeel haalt de 65 jaar niet eens. misschien is het ’t spekken van de pensioenkas. En inderdaad hoor je zeggen het is een 24-uurs economie. Bull shit. Het is een 24-uurseconomie geworden omdat het bedrijfsleven gericht is op winstbejag, er moet geld in het laatje komen, maar noodzakelijk is het absoluut niet. Wat wel noodzakelijk is, is dat verpleegkundigen zijn die dag en nacht klaar moeten staan om mensen te helpen om te overleven en te leven. Dat is wel noodzakelijk. Meneer van Straalen kan ook gewoon overdag produktie geleverd worden en zijn spullen kopen, maar als ie in het ziekenhuis ligt voor wat dan ook dan verwacht ie 24-uurs hulp van verpleegkundigen en artsen

  2. Lees alle reacties
  3. Ik word erg moe van deze discussie met als hoofdargument: het is een 24 uurs-economie. De economie gaat misschien dag en nacht door, ik ben nog steeds een levend wezen met een bioritme van dag en nacht. Mijn vader heeft ruim 30 jaar in ploegendiensten gewerkt, in een regelmatig rooster van vroege, late en nachtdiensten. Op zijn 58ste jaar was hij gesloopt. Ik moet nog door tot mijn 67ste met een onregelmatig rooster, maar dan wel met ORT

  4. Het is tijd voor een CAO alleen voor verpleegkundigen en verzorgenden (VS/PA/NP vallen hier buiten …).
    10% salaris verhoging, ORT over je daadwerkelijke uurloon, vak 10% van je urencontract, PLB uren 10x aantal werkjaren in de zorg en eindejaarsuitkering van 8%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.