Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is een verzorgingshuis aan beveiliging verplicht voor medewerkers in de nachtdienst?

Antwoord:

 

De werkgever is verplicht de veiligheid van zijn werknemers te waarborgen. Dan kun je in de nachtdienst bijvoorbeeld denken aan een portier die zorgt dat er geen mensen van buitenaf kunnen binnenkomen, maar ook aan een goedwerkend alarmsysteem dat in geval van nood gebruikt kan worden.

 

Daarnaast is het belangrijk in het kader van de Kwaliteitswet zorginstellingen dat de werkgever de norm voor verantwoorde zorg vastlegt en handhaaft. Wat verantwoorde zorg is, zal per situatie verschillen, afhankelijk van de complexiteit van zorg die de bewonersgroep vraagt. Het kan dus zijn dat één verzorgende in de nachtdienst op 45 (laagcomplexe) bewoners voldoende is in het kader van de Kwaliteitswet zorginstellingen.

 

Blijft over dat er voldoende opvang moet zijn in geval van calamiteiten en dat de werkgever de veiligheid van de medewerker moet waarborgen. In het geschetste geval zou ik zeggen dat een goed werkende nachtpieper, een portier of bewaker en de garantie dat in geval van nood iemand snel ter plekke kan zijn (achterwacht) het minimum is wat de werkgever moet verzorgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.