Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is palliatieve sedatie precies?

In dit artikel leggen we in het kort uit wat palliatieve sedatie precies is.
Wat is palliatieve sedatie precies?
Foto: ANP Photo

Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt tot zijn dood in slaap gehouden met medicijnen om zijn lijden te verlichten. Dit is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie.

Palliatieve sedatie

Bij palliatieve sedatie is het niet de bedoeling dat de patiënt eerder sterft. Daarom valt palliatieve sedatie niet onder de euthanasiewetgeving. Bij euthanasie dient de arts dodelijke middelen toe aan de patiënt.

Voorwaarde palliatieve sedatie

Een arts mag palliatieve sedatie toepassen als hij verwacht dat de patiënt niet langer dan twee weken te leven heeft en ondraaglijk lijdt aan symptomen, die niet op andere wijze te verhelpen zijn.

Verzoek palliatieve sedatie

Palliatieve sedatie is een medisch besluit. Dit besluit zal met de patiënt zelf, naaste familie of vertegenwoordiger worden overlegd. In de richtlijn palliatieve sedatie van de artsenorganisatie KNMG staat duidelijk beschreven wanneer palliatieve sedatie medisch gezien verantwoord is.

Melden palliatieve sedatie

Een arts hoeft palliatieve sedatie niet te melden aan de gemeentelijke lijkschouwer of te laten toetsen door een regionale toetsingscommissie euthanasie. Het is immers een gewone medische handeling.


Richtlijn palliatieve sedatie (Pallialine)>>>

Richtlijn euthanasie (Oncoline)>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.