Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wat je altijd al wilde weten over diabetes

Er gaat bijna geen dag voorbij of je komt als verpleegkundige in aanmerking met diabetes, en dit zal in de toekomst alleen maar vaker gebeuren. Toch heb jij ongetwijfeld vragen of onduidelijkheden over dit onderwerp.
Wat je altijd al wilde weten over diabetes

Wordt insuline nou sneller opgenomen in de buik of in het been? En hoe vaak moet een diabeet officieel ook alweer prikken?

Binnenkort schrijft Nursing een artikel over diabetes, en wil je daarom oproepen al jouw knelpunten, vragen, dilemma’s en onduidelijkheden over diabetes naar ons te mailen, dan gaan wij ermee naar een deskundige. Alle vragen zijn welkom.

Mail ze naar Nienke.Berends@reedbusiness.nl o.v.v. ‘diabetes’. Alvast bedankt!

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Kan de client niet eerder eten? met medicatie? bijvoorbeel pap of vla of iets wat hij/zij lekker vind.? Of is het inmiddels al opgelost? Je zou je vraag ook nog naar een diabetes verpleegkundige kunnen sturen van een ziekenhuis. heb ik laatst nog gedaan, en ik kreeg fijn antwoord 🙂

 3. Hallo Michel.
  Vwb de insuline. Je kan dit meten voor en na.
  Vwb. De metformine, is op voorschrift arts.
  Als ik u was zou ik dit in een artsten ( overleg) met bespreekbaar maken, zodat er naar inzicht van de arts het zorgplan bekeken kan worden.
  mvg.
  jan

 4. Vraag: Ik werk in de GGZ en heb een cliënt die ’s ochtends opstart problemen heeft en pas tussen 10;00 en 12:00 uur uit bed komt om te eten. Hij krijgt 3x daags metformine en de eerste gift dus pas om 10:00 uur bij het opstaan en eten. Daarna om 16:00 en 22:00 uur de volgende giften. (De 16:00 gift verschuift naar 18:00 uur bij het warme eten.) Moet hij bij de laatste gift om 22:00 uur nog eten ivm de mogelijkheid dat hij last zou kunnen krijgen van misselijkheid en wat doet deze gift anders met zijn bloedwaarden ’s avonds en ’s nachts. Hij krijgt om 22:00 uur ook 10 eenheden Lantus toegediend. De vraag is dus twee of drie keer metformine (de 22:00 uur wel of niet) en moet hij er dan 1 boterham bij eten? (Vroeger opstaan zou ideaal zijn maar dat is niet mogelijk.)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.