Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties43

Wat wil jij kwijt aan de cao-onderhandelaars?

Laat ons weten wat jij kwijt wilt aan de onderhandelaars voor een nieuwe cao-VVT.
Wat wil jij kwijt aan de cao-onderhandelaars?

Vorige week werd bekend dat vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ na vier dagen onderhandelen het eindbod van werkgevers ActiZ en BTN voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) hebben afgewezen. De bonden vinden dat de werknemers er te sterk op achteruit gaan als zij dit bod accepteren.
Ook blogger Jos vindt het eindaanbod van de werkgevers waardeloos.

Wat vind jij?
ActiZ maakte deze week bekend dat ze deze actie van de vakbonden erg jammer vinden en graag verder willen praten. Maar wat vind jij? Wat moeten de vakbonden volgens jou zeker meenemen naar de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao? Wat is belangrijk voor jou? Laat het hieronder weten!

43 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De CAOVVT is alweer uitgekleed. Er zijn straks geen mensen meer die in de zorg willen werken.De leeftijdsdagen meoten behouden worden, het werk is alleen maar zwaarder aan het worden, straks moet je nog lnger door werken. Wie gaat dit volhouden? Met een rolator naar je werk? De onregelmatigvergoeding moet in het weekend blijven. Anders gaat er niemand meer in de zorg, in andere beroepen is dit ook van toepassing. Ook zou het verlof bij een naaste sterfgeval terug moeten, dit is ercht noodzakelijk nu meldt men zich gewoon ziek, omdat ze geen tijd voor het rouwen krijgen hoe ingrijpbaar is dit niet!!. Als je pech hebt en je hebt meerder sterfgevallen, dan ben je al je vakantiedagen gewoon kwijt, hoezo kwaliteit van leven? Ik ben erg terleur gesteld over al deze regelingen die zo maar van ons afgepakt worden. Ga eerst maar regelen dat er meer handen aan de bedden komen, nu loop je echt een slag in de ruimte hoe goed je ook je beste doet, de clienten zij alweer de dupe. Ik vraag mij wel eens af is het nogwel leuk om in de zorg te blijven werken na 38 jaar gewerkt te hebben met plezier, maar dit zal steeds minder worden, omdat de client steeds meer gaat klagen. Doe er wat aan, anders loopt de zorg leeg, en daar heeft niemnad wat aan.Ik reken op jullie!!!!!!!!!!!!!

 3. voor de nieuwe cao- geen nachdiensten, bereikbaarheids dinsten meer. Het werk is gewoon te zwaar. Van de ORT afblijven, ook van de leeftijdsdagen. Meer tijd voor scholing en beter inschaling voor verpleegkundigen. Allemaal in schaal 55. Minder managers, een platte organizatie. Meer handen aan het bed. Proberen het personeel vast te houden door een goed werkklimaat en betaling.Werklast aanpassen aan de leeftijd. Nu moet iemand van 60 net zo hard werken als iemand van 20, taken worden niet aangepast.Organizatie is nog niet bezig om passend werk aan te bieden.

 4. Natuurlijk moeten we allemaal voor onze boterham werken,maar zoals het er tegenwoordig aan toe gaat in de zorg, zeker in sommige instellingen….schandalig!!!
  Ik werk sinds februari op een revalidatieafdeling, daar krijgen mensen niet de zorg die ze nodig hebben.
  Door te kort aan mensen worden er heeeeeeeeeel veel dingen vergeten en niet de goede zorg gegeven(dat willen we wel), waardoor de patient alleen maar meer achteruit gaan en in sommige gevallen zelf overlijden.
  Ik zou het zo graag anders willen en velen met mij.
  We moeten blijven knokken….want het is geweldig om in de zorg te werken….maar eens houdt het op en dan is er ECHT een probleem!!!!

 5. Als de verschillende ORT-tarieven van V&V-huizen en van de Thuiszorg geharmoniseerd worden. Zie hiervoor het bericht van Actiz op 13 april http://actiz.nl/actueel/nieuws-van-actiz/567 (alinea onregelmatigheidstoeslag) dan gaan de THUISZORG-AVONDDIENSTEN naar 22% ORT, terwijl dit al jaren 40 % is. Rekensommetje: bij ORT-toeslag over bv 500 uur (van € 15.20 per inconveniënt uur) is dit een vermindering van ongeveer € 1368 (bruto). Dit zou dan ruim 700 euro netto per jaar minder salaris kunnen zijn !
  Kan dit zomaar?
  Ik hoop dat de CAO-onderhandelaars tot ORT-tarieven komen die voor iedereen ‘iets geven en nemen’ wordt. Als de managers en overig kantoorpersoneel iets inleveren tav de vele verlofdagen (ze hebben evenveel verlofuren als de zorgverleners terwijl ze nooit op een feestdag werken) dan komt er mogelijk geld vrij voor bv de ORT.
  Want dat er in onze CAO één en dezelfde ORT-tariefregeling moet komen kan ik me wel voorstellen.

 6. het is al zo’n uitgeklede cao, als daar nog meer af gehaald gaat worden,zoals de ort, regelingen voor 55+,
  wil straks niemand meer in de zorg werken. en de ouder werknemers, die hele grote groep die er aan zit tekomen
  kunnen het werk dan ws niet vol houden, en komen er nog meer personeels te korten.werk 30 jaar in de oudere
  zorg; ’t is nog nooit zo beroerd geweest als nu.

 7. Als inservice opgeleiden verpleegkundige A zonder MGZ wordt ik betaald als niveau 4 van de verpleegkundige van nu. Ik ben 36 jaar in de zorg en heb erg veel ervaring in allerlei sectoren en toch wordt ik als FWG 40 uitbetaald en niet als FWG 45 zoals in het ziekenhuis. Dit is te gek voor woorden…!! Wij willen als inservice opgeleiden verpleegkundige ook als FWG 45 uitbetaald worden en zeker als je gespecialiseerd bent in de oncologie/palliatieve zorg. En dat is nu niet het gaval.

 8. Geen salaris ruimte? Dan gaan we toch taken afstoten, kortom werk naar betaling.
  Nieuwe aanwas? Maak het vak op de lange duur aantrekkelijk, dus oude 55+ regeling in ere herstellen. Voor ieder jaar in de zorg een maand pre-pensioen. Of vanaf 60 voor ieder gewerkt jaar 1% minder arbeidsuren met behoud salaris (dus bij 40 jaar, 40% minder uren)

 9. Leeftijdsuren zijn belangrijk, langer werken ok, maar daar moet ook wat tegenover staan.
  (her)registratie en de daarmee samenhangende kosten van BIG geregistreerden moeten volledig door dde werkgever worden vergoed. CAO GGZ doet dit wel, CAO AGZ en UMC niet, dat is een rare ongelijkheid.

 10. Als verzorgende moet je overaal rekening mee houden (ZZP,kwalitijt,familie),maar goed verdiene dat is ons zorg niet.Wij begrepen toch dat wij voor bijna niets moeten werken,wij komen uit de ZORG. Dit is al een antwoord van bestuur van De Zorgroep Noord Limburg:
  Het instellen van een personeelsstop. Met uitzondering van de HVZ kunnen vacatures alleen door al in dienst zijnde medewerkers worden ingevuld. Op diverse verpleeg- en verzorgingsafdelingen is nu sprake van een te groot aantal medewerkers in vergelijking met de zorgvraag op basis van de ‘ZZP-mix’. Bij Groene Kruis Thuiszorg kunnen we daarentegen in onvoldoende mate voldoen aan de vraag. Dit betekent dat via de flexpool medewerkers die tot dusver vooral intramuraal hebben gewerkt, ook in de thuiszorg ingezet moeten worden.
  De personeelsbezetting in onze verpleeg- en verzorgingshuizen wordt gekort met de voor 2010 incidenteel toegekende norm.
  In de opleidingsbegroting wordt een deel van de geplande opleidingsactiviteiten geschrapt. Dit heeft zowel een effect op de opleidingskosten als op de verleturen. Welke opleidingsactiviteiten precies zullen worden geschrapt, zal na overleg met teamleiders en MT zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.
  Ook met betrekking tot de materiële kosten zal een plan worden opgesteld om de uitgaven voor het lopende jaar te beperken.
  ———————————————————————————————————————————–

 11. Het salaris mag echt flink omhoog!! Zelfs met ORT verdien ik als HBO-Verpleegkundige meer dan 600 euro per maand MINDER, als iemand op kantoor en MBO opleiding!! (met hetzelfde uren cantract)
  Bovendien is de werkdruk erg hoog, dan heb ik nog niet eens gesproken over zowel de lichamelijke belasting, evenals de psychische belasting die bij ons werk komt kijken.

 12. ORT eindelijk naar de schaal waarin je werkt.
  HBO-verpleegkundige naar FWG 50
  Meer studie mogelijkheden
  Leeftijdsuren een geen nachtdiensten viir 55+ blijven bestaan
  Meer wensen heb ik niet, dan hou ik wel nog een paar jaar vol. Ik zit pas 37 jaar in dit mooie vak!

 13. behoud leeftijdsuren.
  Tevens ook scholing blijven aanbieden, wat er nu vaak bij inschiet.
  Omhoog gaan van de km vergoeding.
  In de thuiszorg leg je er op toe qua vergoeding.
  Niet aan de ORT komen, maar deze zelfs uitbreiden.
  Wie gaat er anders nog werken op die uren?

 14. Voor zover ze onze “tak van sport” hebben kunnen uithollen van hogerhand, iedere keer vinden ze toch weer een nieuwe ingang.
  We gaan de komende jaren alleen maar verder achteruit in kwaliteit, want er moeten zoveel mogelijk laaggeschoolde mensen aan het werk in de zorg.
  de loonsverhoging die we de laatste keer hebben gekregen/verdiend die is inmiddels allang weer ingehaald door de inflatie, ofwel onze koopkracht is op de nullijn gebleven (10% klinkt interessant maar door de verdeling over de jaren zijn we er niets mee opgeschoten).
  Nu willen ze weer aan de ort morrelen, van mij mag het mits deze omhoog gaat.
  Ik denk dat de tijd langzaamaan rijp wordt voor een andere manier van denken in de gezondheidszorg.
  Misschien moeten we met zijn allen maar eens stiptheidsacties gaan houden.
  Kan de familie 24 of 48 uur lang voor hun bvader of moeder komen zorgen en doen wij alleen nog maar alarmopvolging.
  Eens kijken wat er dan gaat gebeuren.
  Iedereen op zijn achterste benen denk ik.
  Ons beroep wordt volgens mij nog steeds niet gezien als een echt vak, omdat het “spook” van Florence Nightingale er boven zweeft.
  Het wordt hoog tijd dat wij er voor kiezen dat men ons als volwaardig gaat beschouwen en anders moet er maar harder geprotesteerd worden (en dus niet een middagje samenkomen op het Malieveld.)

 15. Met alle voorstellen die ik lees gaat mijn inziens het werkplezier nog meer uitgehold worden. En de werkdruk en werklast alleen maar toenemen.
  Zou men niet kunnen bezuinigen op de salarissen van de heren bestuurders? “Balkenende” norm.
  Het zou verboden moeten worden dat ziektekosten verzekeraars miljoenen pompen in het sponseren van voetbal clubs en andere vormen van topsport waar sporters riante salarissen verdienen.
  Maar helaas de mensen die in de zorgsector werkzaam zijn kunnen uitstekend voor andere zorgen maar heel slecht voor zichzelf. Als we niet oppassen wordt ons weer een loer gedraaid, na 27 jaar zie ik alleen achteruitgang in alle cao’s.

 16. Uiteraard moeten de leeftijdsuren en het afzien van nachtdiensten mogelijk blijven voor 55+, daarbij handen af van de ORT en een salarisverhoging voor hardwerkend personeel is zeker op zijn plaats omdat er nog steeds grootverdieners in de top van de zorg aanwezig zijn en wij maar een mager loontje ontvangen. De compensatieuren zitten in het verlofmandje en die mogen daar wat mij betreft wel inblijven want of je ze los krijgt of uit het mandje haalt maakt geen verschil. Werkgever verplichten tot meer gezond en voorwaarts roosteren zou ook niet verkeerd zijn evenals bij contracten boven de 24 uur geen korte diensten laten draaien.

 17. Een beetje meer waardering voor de mensen in de zorg is toch zeker wel op zijn plaats….altijd wordt alles opgelost als er zieken zijn, als er weer eens iets is op de afdeling!
  Dus een beetje loonsverhoging als waardering zou toch wel moeten kunnen!! We werken met mensen en niet met machines die je uit kunt zetten.
  Wij moeten altijd inleveren en we staan 24 uur per dag klaar voor onze bewoners (in verzorgingshuis)!!!
  Ook al het administratieve werk wat je tegenwoordig bij moet houden…..echt ondergewaardeerd!
  Schaf ook het verlofmandje af..oude regeling was net zo goed en makkelijker!!

 18. Geen leeftijdsuren verminderen, laat dit bestaan, eindelijk wat rust af en toe, in een steeds hoger werkdrukklimaat.
  Als men al lang in de gezondheidszorg werkt kan er dan niet eens opwaardering van salaris zijn, wij werken de jongeren in, scholen hun bij in het vak, waarom wordt dit niet eens gehonoreerd. Wij werken de hele dag in een hoog tempo, grote verantwoording, en ook al is men ouder, de hoge werkdruk neemt alleen maar toe, in plaats van het rustiger aandoen heeft de oudere in de gezondheidszorg een steeds hogere werkspanning. Blijf af van de ORT.

 19. Geen leeftijdsuren verminderen of stoppen,ik heb die tijd nodig om weer op krachten te komen. Ik zal mij dan vaak ziek moeten melden want ik kan echt niet meer ( ik ben nu nooit ziek )willen we dat??Stoppen met werken kan ik niet om financiele redenen.Ik werk al 40 jaar in de gezondheidszorg.
  Salaris, schande dat er niets meer bij zou kunnen, of toch wel bij een bepaalde schaal boven de schaal van de verpleegkunigen.
  ORT verminderen, zo laag als het in de thuiszorg is heb ik nog nergens meegemaakt, maar het kan nog minder??Zou er nog personeel willen werken in de thuiszorg.
  Ouderen nachtdienst laten doen, gaat het ziekteverzuim ook mee omhoog.
  Wat wil men? De thuiszorg afschaffen, personeel drastisch naar beneden brengen??
  Ik weet het niet meer maar het is niet leuk meer terwijl ik toch altijd met plezier heb gewerkt.
  Jongeren die het mij vragen geef ik al een tijd een negatief advies wat betreft het gaan werken in de gezondheidszorg, jammer maar zo is het.

 20. Loonsverhoging en geen 0,7%, langee uitloop in de schalen. Behoud van ort, deze is al niet zo hoog. Hogere reiskostenvergoeding in de wijk. Produktienorm weg, minder mannagement en hogere leidng, kost een kapitaal (dus minder fusies). Meer (bij- en na-)scholingsmogelijkheden, is nu geen geld voor. Leeftijdsuren behouden of anders zorgen dat de oudere werknemer aangepast werk krijgt, maar wel zo geregelt dat de jongere er niet onderlijden.
  Meer geld voor begeleidng van leerlingen en stagaires.
  En zo kun je nog wel even doorgaan! En daarnaast moet iedereen in de zorg bereid zijn om te staken, laat de famlie of zo maar tijdens het staken voor de clienten zorgen, straks als er geen of te weinig zorgpersoneel meer is, zullen ze toch ook voor moeders moeten zorgen!!

 21. Uiteraard moet het salasis omhoog, maar dat had jaren geleden al flink omhoog moeten gaan. Wij moeten altijd inleveren en komen er altijd het slechtst vanaf!
  Behalve salaris verhoging, wat ik toch weer niet zie gebeuren, mogen ze wel eens kijken naar de vakantiedagen, dat is ook erg weinig voor het werk wat doen. Schaf het mandje af, geef de compensatie dagen weer terug en doe wat extra vakantiedagen, die hebben we in de zorg hard nodig!
  Ort moet behouden blijven of het salaris moet met een flink bedrag omhoog (netto)

 22. wat mijn betreft gaan voor meer loon. Willen wij het werk aantrekkelijk houden voor de toekomst, dan zal daar ook salaris tegenover moeten staan. Daarnaast een betere kilometer vergoeding, zowel woonwerk, als reiskosten maken voor de werkgever. Wat mijn betreft mogen wij boven de 50 best meer verlof uren, zo kunnen wij ook het werk volhouden en kennis overdragen aan onze jongere generatie. Al jaren zie ik dat wij werken volgens de regels van lang geleden en thuis komen met een met een zakcentje. Volgens mij zullen zij hiervoor in het bedrijfsleven niet eens gaan werken. Daarnaast hebben wij een grote verantwoording voor onze clienten en bewoners en doen wij nog steeds hetzelfde werk in een hoger tempo met minder vrouwkracht. Gebroken diensten is geen optie, waar blijft dan je ontspanning? Mijn voorstel laten de bewindslieden eens een maand onze diensten overnemen en werken voor arbeidsvoorwaarden en dan eens kijken of zij rond kunnen komen en het werk niet zwaar vinden.
  Kortom laten ze in Den Haag eens wakker worden en nu eens niet bezuinigingen in de zorg!! Volgens mij zijn er zat andere plekken waar wel bezuinigd kan worden.

 23. Telkens weer, verbaas ik me over de onderwaardering die er is voor verzorgend enverplegend personeel als het om salaris, onregelmatigheid in werken gaat en verdere scholing voor werknemers die mede door een werkgever mogelijk wordt genaakt in de uren die je dan misschien nog over hebt….of in de tijd van de baas kunt doen.
  Er moet kwaliteit gewaarborgd worden, maar het mag niet te veel kosten lijkt wel.
  En de juist onfelxible houding t.o werknemers die wel willen werken maar daarbij nauwelijks eigen voorkeuren kunnen laten gelden.
  Ikzelf werk al 35 jaar in de zorg en nog steeds fulltime. Mijn voorkeur gaat uit naar avonddiensten. Dat is een voorkeur die gestoeld is op verschillende gronden.Ik werk op een palliatieve afdeling en juist in de avonddiensten is er een ander soort ‘rust’die mogelijkheden biedt die me erg aanspreken om anders met cliënten om te gaan dan meestal overdag er zijn.
  Ik heb een leverziekte die met veel jeuk gepaard gaat en daardoor slaap ik minder goed. Met late diensten kan ik ’s morgens nog eens wat bijtanken.
  Andere collega’s willen juist liever overdag werken om redenen die voor hen personlijk van belang zijn. Je zou toch denken dat zoiets te rgelen zou moeten zijn….
  Zou ik minder ueren willen werken, dan moet ik dat maar op andere afdelingen doen zo werd me gezegd of in een flexpool gaan werken.
  Terwijl dit werk het werk is wat ik het allerliefste doe….dus geen haar op mijn hoofd die dit nog ter sprake durft te brengen.
  En produltie leveren…hoe is dat gesteld met iemand die al zolang als ik in de zorg werkt? Mag je van een oudere werknemer nog (blijven) verwachten dat dit hetzelfde is als dat het wordt verwacht met iemand die veel jonger is? Ervaring die je hebt opgedaan speelt zeker mee, maar dan toch?
  Is dat nu nog steeds een punt van onderhandeling?
  Op waarde geschat worden en ja..beloond worden daarvoor? Is dat ongebruikelijk om dit te verwachten?
  Ik hoop dat als we een paar jaar verder zijn en velen van ons, medewerkers in de zorg, zelf zorg behoeven, er nog mensen zijn die dit werk met hart en ziel en passie willen doen.De vraag is echter: onder welke voorwaarden dan?

 24. wat dacht je van diensten inkorten en hier een dagdeel voor terug komen, om toch maar aan je 16/24/32 uren GEMIDDELD per week te komen….. dat houdt dus in, dat je bv. de ene week 6 of 7 dagen op je werk doorbrengt en de volgende maar 2 of 3. alle diensten draaien en je priveleven met gezin (én anderen) draaiende houden. geen wonder dat de helft van het personeel doorgedraaid thuiszit na verloop van tijd.
  behandel je mensen goed en zij zullen ook goed voor het “bedrijf” zijn. maar goed, de regels worden van bovenaf opgelegd, bij de “nine to five” werkers “in de zorg” of niet soms?

 25. Waar we iig aan vast moeten blijven houden zijn de leeftijdsuren en de ort! En als de werkgever flexibiliteit van onze kant verwacht waarom zijn de werkgevers dan niet flexibel!? Laten we weer “ouderwets” gaan werken, met elk in zijn eigen favoriete dienst, de een is goed in de dagdienst de ander in de avond of nachtdienst, ik persoonlijk werk het liefst in de avond en nacht uren, ben namelijk een waar nachtdiertje!
  Onderhandelaars laat je kaas niet van de boterham eten!! Leeftijds uren en ort blijven handhaven!

 26. De wereld is al ziek genoeg en Den Haag doet daar nog eens een schepje bovenop. Dus beste bonden maak het waar en laat die compromien maar achterwege. Rechtvaardigheid zowel voor al dat personeel als al die verschillende zorgvragers! De zorg moet en kan zoveel beter!!

 27. zelf meer kunnen bepalen wanneer je werkt je moet tegenwoordig in de thuiszorg zo flexibel zijn dat je geen prive leven meer kunt hebben. Gebroken diensten,avonden weekenden. Vroeger kon je zeggen dat je alleen avonden of weekenden wou draaien tegenwoordig moet je altijd maar kunnen. Vrouwen zijn namelijk nog steeds de spil van het gezin en huishouden.Behoud van de leeftijdsuren want die hebben die mensen jaren geleden al op ingeleverd en twee keer lijkt me een beetje te gek.betre arbeidsvoorwaarden is eenmust om meer mensen in de zorg te krijgen deze worden nu weg gejaagd omdat je voor een contract van 12 uur al snel 4 dagen opgeroepen moet worden.

 28. Dit jaar heb ik voor het eerst leeftijdsdagen, ik wil ze graag houden. Dus bonden zorg hiervoor en laat je niet ompraten.
  Verder zorgen voor een fatsoenlijke beloning voor werkers in de zorg, zeker om het aantrekkelijk te houden en te maken voor jonge mensen.
  Het wordt tijd dat de zorg in opstand komen. Iedere keer laten we beslissingen maar weer over ons komen, we staken immers toch niet. Van deze gevoelens van verantwoordelijkheid voor bewoners wordt door werkgevers dankbaar MISBRUIK gemaakt.
  Dus bonden NOOIT, MAAR DAN OOK NOOIT toegeven.

 29. Cao niet slechter laten worden. Aan loonsverhoging eis vasthouden. Andere HBO opleidingen leveren banen op die veel beter gehonoreerd worden. Verder ook geen teruggang van ORT. Je levert al genoeg in in privesfeer voor de onregelmatige werktijden, daar mag ook wel wat tegenover staan.

 30. De Cao moet in ieder geval niet slechter worden en handen af van de leeftijdsuren want zo jaag je de oudere werknemers uit de zorg anders is het niet vol te houden zeker als je ivm financien een volle werkweek moet werken zoals de alleenstaanden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.