Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wederom verpleegkundige met de dood bedreigd

In Breda is gisternacht een man aangehouden wegens agressie tegen verpleegkundigen.
Wederom verpleegkundige met de dood bedreigd

De man bespuugde het ambulancepersoneel en bedreigde hen met de dood. De man was dronken, meldde de politie. De ambulance was ter plaatse omdat zij een melding kreeg van een man met pijn op zijn borst. Eenmaal aangekomen zagen de ambulancemedewerkers de man in de struiken terwijl hij aan het overgeven was. Nog voor ze een kans kregen de man te behandelen, begon hij te spugen en te dreigen. De politie arresteerde de man en liet hem op het bureau onderzoeken. Daaruit bleek dat hij een onregelmatige hartslag had en bloed opgaf. Na behandeling in het ziekenhuis is hij vastgezet. 

Verbaal geweld
In de afgelopen maanden waren er verschillende malen incidenten van agressie te betreuren. Uit onderzoek van RTL nieuws bleek onlangs dat 44 Nederlandse ziekenhuizen in 2009 tweeduizend incidenten van agressie registreerden. 78% van die meldingen was sprake van verbaal geweld, zoals schelden en bedreigingen. Artsen en verpleegkundigen doen in dit soort gevallen vaak geen aangifte, uit angst voor represailles door de dader(s).

Een aantal recente incidenten van agressie op een rij:

22 maart 2010 – Flevoziekenhuis Almere
Op de spoedeisende hulp vallen patiënten op de spoedeisende hulp twee agenten aan. De situatie escaleert zo erg dat de politie een waarschuwingsschot lost.
3 maart 2010 – Vlietlandziekenhuis – Schiedam
Familie van een overleden patiënt wil op de IC afscheid nemen, maar personeel wilde daar de rust bewaren. De familie bedreigde ziekenhuismedewerkers en gooide met meubilair.
12 februari 2010 – Ziekenhuis St Jansdal – Harderwijk
Medewerkers van het ziekenhuis verbaal bedreigd door familieleden van een overleden man. 25-jarige man aangehouden.
10 februari 2010 – Elisabeth Ziekenhuis – Tilburg
Agressieve man opgepakt bij Eerste Hulp. De 31-jarige man mishandelt een veiligheidsbeambte en bedreigt een receptioniste. Ziekenhuis heeft aangifte gedaan.
15 januari 2010 – UMC Radboud ziekenhuis – Nijmegen
Twee jongens (18 en 19 jaar oud) bedreigen en beledigen een arts en verpleegkundige. De jongens hadden een 50-jarige man aangereden. De arts en verpleegkundige zijn tijdens de bedreigingen bezig de man te reanimeren. Hij is uiteindelijk bezweken.
8 januari 2010 – Lievensberg-ziekenhuis – Bergen op Zoom
Een familie dwingt reanimatie van hartinfarct patiënt af. Ze intimideren de arts zo erg dat hij doorgaat met reanimeren terwijl dat al lang zinloos is.
24 oktober 2009 – Sint Antoniusziekenhuis – Nieuwegein
Verpleegkundige bedreigd en mishandeld door 17-jarige patiënt met een hoofdwond. De patiënt vond dat hij niet snel genoeg werd geholpen en vloog een verpleegkundige aan. Een collega ving de klappen op en raakte gewond aan zijn schouder en bovenarm.

AD
Door: redactie Nursing

Abonneren
In Nursing maart verscheen een artikel over aangifte doen van agressie. Waar moet je op letten? Meer weten? Abonneer je op Nursing!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.