Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weekoverzicht #40

Wat gebeurde er deze week allemaal op het gebied van verpleging en verzorging? Het nieuwsoverzicht van week 40.
Weekoverzicht #40

Dinsdag

Verpleegkundigen en artsen hebben te weinig kennis en ervaring op het gebied van palliatieve sedatie. Dit zou leiden tot ‘onnodig lijden’ en ‘traumatische ervaringen voor nabestaanden’. Dat stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), kennisinstituut voor oncologische en palliatieve zorg in De Volkskrant. Het IKNL brengt in januari de brede inventarisatie ‘Palliatieve zorg in beeld’ uit, waarin alle bekende onderzoeken zijn geanalyseerd. Lees het volledige artikel in De Volkskrant.


Amper twee weken geleden benadrukte artsenorganisatie KNMG nogmaals dat morfine niet geschikt is om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen, naar aanleiding van het rapport van de commissie-Danner. Daaruit bleek dat er waarschijnlijk minder patiënten waren overleden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis als medewerkers landelijke richtlijnen hadden gevolgd, nauwkeuriger dossiers hadden bijgehouden en hadden gereflecteerd op elkaars handelen. Onder andere de KNMG-richtlijn palliatieve sedatie werd onvoldoende toegepast.

Dat ook verpleegkundigen en verzorgenden lang niet altijd op de hoogte zijn van deze richtlijn, bleek al eerder uit de blog van expert palliatieve zorg Paul Vogelaar op Nursing.nl.

 

Woensdag

BIG-geregistreerde zelfstandige verpleegkundigen die zorg verlenen zijn weer vrijgesteld van btw. Het gerechtshof in Den Bosch heeft het hoger beroep van de Belastingdienst over de btw-heffing voor zelfstandige verpleegkundigen ongegrond verklaard. BIG-geregistreerde zelfstandige verpleegkundigen zijn dus weer btw-vrijgesteld. Op 24 oktober volgt de schriftelijke uitspraak. Watze Koelmans, voorzitter V&VN Zelfstandigen: ‘Wij zijn blij met deze uitspraak. Het bevestigt ons standpunt dat de Belastingdienst zelfstandige verpleegkundigen deze btw-heffing niet kan opleggen.’ Lees meer.

Beroepsprofielen
Woensdag was het eerste rondetafelgesprek met stakeholders over verpleegkundig beroepenhuis, met als doel de verschillende partijen op één lijn te krijgen. Directeur Helma Zijlstra van V&VN na het overleg: ‘Ons gevoel over het overleg van afgelopen woensdag is gematigd positief. De veldpartijen zijn het eens over  een aantal fundamentele aspecten, maar we staan echt nog aan het begin van het implementatietraject.’ Volgende week meer.

 

Donderdag

Waarschuwingssysteem voor gestrafte verpleegkundigen
Verpleegkundigen die zijn veroordeeld of een disciplinaire maatregel hebben in hun thuisland kunnen in de toekomst niet langer aan de slag in een ander EU-land. Dat is de uitwerking van een nieuw systeem, waarmee het Europees Parlement woensdag instemde. Lees meer.

Vrijdag

Wijkverpleegkundigen moeten zorg verlenen, inzicht krijgen in hoe ze dat zo goed mogelijk doen en dat met elkaar delen. De drijfveer moet steeds zijn: wat heeft de patiënt nodig? Dat zegt Jos de Blok van Buurtzorg in een interview in Nursing oktober. Jos de Blok bedacht samen met collega-wijkverpleegkundigen een plan dat de samenhang in de thuisverpleging moet terugbrengen. Hierover is hij op dit moment intensief met staatssecretaris Van Rijn in overleg. Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.