Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Weer verscherpt toezicht voor twee thuiszorgorganisaties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft na het onder verscherpt toezicht stellen van thuiszorgorganisatie Lida in september 2009 opnieuw verscherpt toezicht ingesteld bij twee thuiszorgorganisaties. Het gaat om Particuliere Verpleging Florence in Boxtel en nieuwkomer Cura Domestica te Boxmeer.
Weer verscherpt toezicht voor twee thuiszorgorganisaties

Alle drie de instellingen waren bezocht in het kader van het onderzoek van de inspectie naar nieuwe toetreders. De onder toezicht gestellenden kenmerkten zich door structurele tekortkomingen in de kwaliteit van geleverde zorg. Er waren hoge tot zeer hoge risico’s op het gebied van medicatieveiligheid, deskundigheid van medewerkers, zorgdossiers en het naleven van verpleegkundige richtlijnen.
Daarnaast werd er bij de organisaties een gebrek aan daadkracht bij het management om verbeteringen door te voeren geconstateerd. Dit gebrek kwam tot uiting in het te laat aanleveren van de door de inspectie verzochte plannen van aanpak. Deze plannen waren vaak bij aanlevering onvoldoende.

Sluiting dreigt
De inspectie zal Florence en Cura Domestica scherp blijven volgen en bij het uitblijven van verbeteringen zwaardere handhavingmiddelen inzetten. Bij Lida heeft de inspectie eind oktober 2009 een bevel tot sluiting gegeven. Dit bevel is door de Staatsecretaris van VWS verlengd.

Rapport openbaar
Particuliere Verpleging Florence heeft aangegeven bedenkingen te hebben tegen de voorgenomen openbaarmaking van het rapport, dat is opgemaakt naar aanleiding van het inspectiebezoek van december 2009. De Minister van VWS zal op korte termijn op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een besluit nemen over de openbaarmaking van het rapport. Als de minister besluit dat het rapport openbaar gemaakt kan worden, zal het rapport op de website van de inspectie gepubliceerd worden.

De inspectie sluit niet uit dat meer organisaties die bezocht zijn in haar onderzoek in 2008/2009 onder verscherpt toezicht worden gesteld.

Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ)
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.