Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wees eerlijk over fouten’

'De tijd van vrijblijvendheid is voorbij', schrijven Marian Kaljouw (V&VN) en Peter Holland (KNMG) op de forumpagina van de Volkskrant.

‘Eerlijk en open zijn over gemaakte fouten’. Dat is een van de aanbevelingen die artsenvereniging KNMG en verpleegkundigen en verzorgenden vereniging V&VN doen aan de gezondheidszorg. Naar aanleiding van de veel besproken cijfers over medische missers is volgens het tweetal: ‘actie geboden door bestuurders, managers, dokters en verpleegkundigen!’
 
Attitude
Beiden voorzitters roepen hun leden op tot een verandering van houding ten opzichte van fouten. ‘Artsen en Verpleegkundigen vinden het soms moeilijk fouten toe te geven. En er open over te spreken. Op dat punt moet het roer om: eerlijkheid en openheid moeten de regel worden.’
 
EPD
Ook is het op elkaar afstemmen van informatiesystemen om het aantal incidenten terug te dringen volgens het duo noodzakelijk. De sector moet daarom haast maken met het invoeren van het elektronisch patiëntendossier. Daarnaast is er onvoldoende samenwerking binnen en tussen de disciplines. Betere afspraken over waar precies de verantwoordelijkheid licht moeten snel gemaakt worden, stelt het tweetal.
 
Patiënt
De positie van de patiënt moet ook beter. Een bereikbaar en toereikend klachtrecht is volgens de voorzitters hiervoor noodzakelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.