Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig aandacht voor verpleegkundigen in IC-rapport

V&VN mist de rol van de IC-verpleegkundige in het IGZ-rapport over de IC-afdelingen. Een manco, vindt de beroepsvereniging.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland vindt dat de inhoud van het IGZ-rapport over Intensive Care-afdelingen voorop moet staan. Zij missen met name de rol van de IC-verpleegkundige in het rapport.

Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN: ‘Laten we vooral voor ogen houden dat het een goede zaak is dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) toezicht houdt en ingrijpt als het nodig is. We moeten met alle commotie rondom het IGZ-rapport uitkijken dat het proces niet afleidt van de inhoud van het rapport.’

Aandacht voor verpleegkundige
In het onderzoek van de IGZ is weinig tot geen aandacht besteed aan de rol van de verpleegkundige in de kwaliteit van de zorg op de Intensive Care. Een manco, vindt de beroepsvereniging. V&VN-voorzitter Marian Kaljouw: ‘De IC-verpleegkundige heeft immers een zware rol in het bewaken van de veiligheid van de patiënten op de Intensive Care. Voldoende verpleegkundigen, met de juiste deskundigheid zijn daarom essentieel. En dat in een tijd waarin IC-verpleegkundigen steeds schaarser aan het worden zijn.’

Op de goede weg, maar niet voldoende
Op 12 december publiceerde de IGZ het rapport IC-afdelingen van niveau 1: ‘Op weg naar verantwoorde zorg’. De inspectie bezocht in 2007 en 2008 de Intensive Care afdeling van 47 Nederlandse ziekenhuizen. Het gaat om IC’s van niveau 1, kleine IC’s om acute patiënten op te vangen en te stabiliseren. Naar aanleiding van een eerste schriftelijke vragenlijst werden de ziekenhuizen gevraagd met spoed een plan van aanpak op te stellen waarin staat hoe en wanneer zij voldoen aan de eisen voor verantwoorde zorg. De inspectie constateert dat veel ziekenhuizen op de goede weg zijn maar dat een aantal ziekenhuizen nog niet voldoet aan de gestelde eisen.

V&VN
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.