
In de thuiszorg gebeurt het regelmatig dat steriel verpakte wondbedekkers niet in één keer worden opgemaakt, maar dat restjes worden bewaard tot het volgende wondzorgmoment. Dat hoeft geen probleem te zijn, volgens Australische onderzoekers. Zij testten hoeveel bacteriën er op geopend, maar ongebruikt verband zaten en kwamen tot de conclusie dat dit niet veel meer is dan op niet geopend verbandmateriaal. Zelfs een wondbedekker die voor de vierde keer uit de verpakking wordt gehaald om er een stukje af te knippen, bevat geen noemenswaardige hoeveelheid bacteriën.
Niet bij alle cliënten
Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten niet zomaar worden toegepast op alle cliënten in de thuiszorg. Bij cliënten met een verhoogd risico op een infectie raden ze aan om alleen wondbedekkers uit een ongeopende verpakking te gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om cliënten met een operatieve wond of een wond die uitkomt in een steriele lichaamsholte, of immuungecompromitteerde cliënten. Verpleegkundigen moeten ook rekening houden met veranderingen in de wond. Zijn bijvoorbeeld door een chirurgisch debridement onderliggende structuren bloot komen te liggen, dan moeten zij overschakelen op steriele wondbedekkers.
Schone schaar
Om het risico op contaminatie te beperken, knipten de verpleegkundigen in het onderzoek de verbandmonsters met een schaar die ze schoon hadden gemaakt met een alcoholdoekje. Vervolgens verpakten ze het ongebruikte verband en de schaar afzonderlijk in de originele verpakking, plakten die dicht met tape en bewaarden dit alles in een afgesloten zak. De onderzoekers waarschuwen dat verpleegkundigen moeten inschatten of het bij de cliënt thuis hygiënisch genoeg is om de ongeopende verbanden op te slaan. Ze geven hier helaas geen concrete richtlijnen voor.
Nat versus droog verband
De onderzoekers testten zowel natte als droge wondbedekkers, maar het aantal bacteriën bleek daartussen niet te verschillen. Als natte wondbedekker testten ze Mepilex® en Atrauman ® en als droge wondbedekker Aquacel® en Seasorb®.
Het onderzoek
In totaal verzamelden de verpleegkundigen 778 monsters van elk twee bij twee centimeter. Op de geopende wondbedekkers troffen de laboranten iets meer bacteriën aan dan op niet geopende wondbedekkers, maar dat verschil was niet significant. Het aantal bacteriën op de monsters was over het algemeen laag, enkele uitschieters daargelaten. De onderzoekers geven geen verklaring voor deze uitschieters. Het onderzoek werd eind 2017 gepubliceerd in het International Wound Journal.