Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig kennis over ondervoeding bij ouderen

De kennis over ondervoeding bij ouderen vertoont grote gaten. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een onderzoek.

De Gezondheidsraad bracht de kennis over ondervoeding in kaart, omdat minister Schippers van Volksgezondheid de aanpak van ondervoeding door ziekenhuizen en zorginstellingen graag wetenschappelijk wilde onderbouwen. Volgens de Gezondheidsraad is niet duidelijk hoe groot het probleem precies is en in welke gevallen bijvoeding helpt.

Ondervoeding
De huidige aanpak van ondervoeding bij ouderen is gebaseerd op het idee dat het altijd zinvol is ondervoeding te behandelen. Maar volgens de Gezondheidsraad is het echter maar de vraag of dat klopt. Het zou zo kunnen zijn dat een deel van de ouderen bijvoeding krijgt zonder dat dit bijdraagt aan een betere gezondheid. Soms knappen mensen die gewicht hebben verloren ook op van alleen goede medische behandeling. Voor een ander deel van de ondervoede ouderen is bijvoeding wel essentieel voor de gezondheid. Maar het is nu nog niet bekend voor wie dit precies geldt.

Gezondheidsraad
Er is veel onderzoek op het gebied van ondervoeding, maar de kwaliteit daarvan noemt de Gezondheidsraad ‘onder de maat’. Volgens de Gezondheidsraad zijn er geen betrouwbare gegevens over de ernst en de omvang van ondervoeding. Om de ondervoeding bij ouderen goed te onderzoeken zouden instellingen moeten gaan samenwerken. Meer wetenschappelijk onderzoek is volgens de Gezondheidsraad nodig om inzicht te krijgen in de omvang van ondervoeding en de aanpak ervan.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Gezondheidsraad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.