Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig onderzoek naar decubituspreventie

NORWALK/VS - Er is weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over methodes ter preventie van decubitus, terwijl de aandoening veelvoorkomend is en kosten enorm zijn. Dit meldt de Journal of the American Medical Association.

 

Onderzoekers bestudeerden 59 studies over de preventie van doorliggen, die in de afgelopen dertig jaar werden uitgevoerd onder 14 duizend patiënten. Gezien de omvang van het probleem, is het aantal studies dus klein, zo menen de onderzoekers onder meer van het Women’s College Hospital in Toronto.

Evidence based
Het grootste deel van de onderzoeken naar decubituspreventie blijkt niet de juiste opzet te hebben, en genereert daarom geen harde evidence based gegevens om de beste richtlijnen te kunen opstellen, aldus de onderzoekers.

Diabetes
Zestig procent van de decubituswonden in de VS komt voor bij ziekenhuispatiënten, met name bij ouderen met diabetes, of vasculaire aandoeningen. Ook in de langdurige zorg is het een veelvoorkomend probleem. Immobiele patiënten ontwikkelen binnen drie tot zes uur decubitus.

Best practices
De kosten bedragen 2,5 miljard dollar en vragen veel verpleegtijd. Volgens de onderzoekers zou het zinniger zijn dit bedrag te spenderen aan het verzamelen van best practices op het gebied van preventie.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.