Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Weinig verpleegkundigen halen griepprik

Slechts een klein deel van de verpleegkundigen laat zich inenten tegen de griep. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder 45 ziekenhuizen in Nederland. In de winter van 2012-2013 haalde gemiddeld 13 procent van alle artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel een griepprik.
Weinig verpleegkundigen halen griepprik
Foto: ANP

De Gezondheidsraad en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde adviseert verpleegkundigen en andere werknemers in zorginstellingen jaarlijks een griepprik te halen. Op deze manier zouden minder kwetsbare patiënten met verminderde weerstand besmet kunnen worden met het griepvirus. Vooral onder werknemers uit de jongere leeftijdsgroepen werd een lage vaccinatiegraad gerapporteerd. Mogelijke oorzaak hiervan is dat het voor oudere werknemers makkelijker is de griepprik via hun werkgever te verkrijgen, zodat ze er niet speciaal voor naar hun huisarts hoeven.

4 misverstanden over de griepprik

Van de griepprik krijg je juist influenza. En als je nooit ziek bent, hoef je ook geen griepprik. Nursing bespreekt misverstanden over de griepprik, met uitleg van deskundigen. Lees meer >>>

Voorlichting

Het RIVM merkt op dat in alle ziekenhuizen medewerkers worden voorgelicht over het mogelijke nut van een griepprik. Dit leidt kennelijk niet tot een hogere deelname. Omdat onderzoek heeft uitgewezen dat griepuitbraken in ziekenhuizen veroorzaakt en verspreid kunnen worden door ziekenhuispersoneel, vindt het RIVM het ‘belangrijk om te onderzoeken hoe dit wel bereikt kan worden’.

‘Griepprik doe je niet voor jezelf’

Onderzoeker Josien Riphagen is gepromoveerd op een onderzoek naar de griepprik. Ze bestudeerde de vaccinatiegraad van ziekenhuispersoneel, waaronder verpleegkundigen en artsen. Lees meer >>>

Lees hier het volledige onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

1 REACTIE

  1. Onderzoek of niet de farmaceutische industrie bepaald welke middelen wij wel en niet gebruiken..(!)
    Het nut ervan beschouw ik als belangen verstrengeling De Farmaceutische industrie spinnen hier goud garen mee en zullen er zeker op aandringen de griepprik vooral te gebruiken.
    Ook een griepprik zorgt er nog steeds niet voor of ik mijn handen niet of wel goed was. Dus een bron van ‘infectie’ vorm voor mijn patienten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.