Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Welk probleem lossen we op met meer hbo-v’ers?’

Steeds meer ziekenhuizen geven de voorkeur aan hbo-opgeleide verpleegkundigen. Conny Veldhuizen, hoofd Verpleegkundige en Paramedische Opleidingen van het St. Antonius Ziekenhuis in utrecht/Nieuwegein, vraagt zich af of dat terecht is.
'Welk probleem lossen we op met meer hbo-v'ers?'
Foto: Johan Lambregts

Wat is uw bezwaar?
‘Het is vooral een theoretisch verhaal dat meer hbo-v’ers nodig zijn voor een betere kwaliteit van zorg: de zorg wordt complexer, ketenzorg wordt belangrijker, verpleegkundigen moeten meer de regie voeren, EBP toepassen en klinisch redeneren. Maar op de afdelingen in ons ziekenhuis zie ik grote verschillen. Niet iedere afdeling vraagt om meer hbo-opgeleide verpleegkundigen.’

Welke niet?
‘De afdelingen waar de voorspelbaarheid van de zorg hoog is, zoals de short stay. Studenten verpleegkunde kunnen daar ook bijna geen volwaardige stage meer lopen omdat ze er te weinig leren. Ook op een afdeling algemene chirurgie en orthopedie is de zorg na geplande operaties goed voorspelbaar. Naar mijn mening zou een afdeling geriatrie ook met mbo-v’ers prima uitkomen, omdat multimorbiditeit van de patiënten niet per se vraagt om een hoger opleidingsniveau. Pas als de voorspelbaarheid van de zorg laag is, heb je meer hbo-analytisch niveau en oplossend vermogen nodig.’

Mbo-verpleegkundige Bo Corstjens blogt over de transitie mbo-hbo die bij haar op de afdeling plaatsvindt >>>

Welke afdelingen wel?
‘Bijvoorbeeld de cardiothoracale chirurgie, of grote buikchirurgie op de afdeling Maag, Darm, Lever. Het gaat daar om grote, complexe operaties en de nazorg is navenant. Je ziet dat hbo-opgeleide mensen dat makkelijker aan kunnen want ze hebben een hogere cognitie en zijn anders opgeleid. Aan de andere kant missen ze dan weer de nodige praktijkervaring, dat is sinds de start van de hbo-v al een probleem. Maar zodra ze meer ervaring hebben, lopen ze voorop op de gemiddelde mbo-opgeleide collega. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.’

Is het niveau van de mbo-opleidingen wel in orde?
‘Nee, die is onder de maat, want de eisen zijn teleurstellend laag. De meeste pas afgestudeerde BOL-opgeleide mbo-verpleegkundigen komen tekort als het gaat om coördinatie van zorg, klinisch redeneren, je rol als verpleegkundige pakken, staan voor je vak. Het leren-stage model voldoet mijns inziens niet. Daarom hebben we een inservice-achtige opleiding opgezet in samenwerking met MBO Utrecht, zodat we meer invloed konden hebben op de lesstof, en onze eigen specialisten voor de klas konden zetten.’

Alles over de mbo-hbo kwestie staat in dit dossier >>>

Hoe kijkt u aan tegen de ontwikkeling van het nieuwe beroepsprofiel voor de mbo-verpleegkundige?
‘Ik ben, diplomatiek gezegd, heel benieuwd naar wat daar zal uitkomen. Volgens mij moet de praktijkvariant van de mbo-opleiding leidend worden, maar dan moet je eerst weten hoe de mbo-verpleegkundige van de toekomst er moet uitzien. V&VN had bedacht dat de zorgkundige in de plaats van de mbo-verpleegkundige moest komen, maar dat moet nu helemaal anders. Laat de mbo-verpleegkundige zelf vertellen waar ze goed in is, wat haar waarde is, en hoe ze als beste opgeleid kan worden. Voor het hbo-profiel is dat terecht ook gebeurd. ‘

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eigenlijk is het apart dat verpleegkundigen zich moeten bewijzen met een cijfer wat een niveau aangeeft. Als ik europees kijk, is Nederland een van de weinige landen die met 2 niveau’s verpleegkunde werkt. Dat er een onderscheid wordt gemaakt met niveau’s op basis van complexiteit van de zorg is prima en kan ook juist positief worden gezien, omdat op deze manier iedereen kans krijgt op een opleiding. Echter vind ik niet dat de huidig geschoolde beroepsgroep en de patiënten geen hinder moeten ondervinden van de hele verschuiving die op dit moment gaande is in de zorg qua opleidingsniveau’s. Verder vraag ik mezelf heel erg af wat het einddoel gaat worden. Moet iedereen uiteindelijk hbo geschoold worden?? Moet er een eerlijke balans komen in alle werkvelden 50/50?? Maar vooral, wat doen we met de mensen die mbo geschoold zijn maar niet de capaciteiten bezitten om te slagen voor een hbo opleiding?? Wijzen we hen dankbaar af en proberen we ze richting een beroep te krijgen?? Vele vragen, vele zorgen… waar ik mezelf als (een jaar) niveau 4 geschoolde verpleegkundige erg mee bezig houd op dit moment.

 3. De lobby van de HBO- raad moet niet onderschat worden in deze discussie waarbij de V&VN zich mi laat gebruiken voor deze praktijk in plaats van zelfstandig een visie te geven op de verpleegkundige van de toekomst. De nota ‘zorgkundige’ (devaluatie van de MBO verpleegkundige) die verscheen was voor een groot gedeelte uitgevoerd door personen die aan het HBO onderwijs verbonden waren. De MBO raad lijkt dadenloos in deze discussie.
  De noodzakelijkheid van het onstaan van de HBO opgeleide verpleegkundige blijft voor de gehele zorg discutabel. Kritisch zijn op je geleverde zorg en praktijk ervaring opbouwen om klinisch te kunnen redeneren zitten in je persoon en je werkverband.  HBO-MBO noodzakelijk?
  Een HBO verpleegkundige 

 4. Helemaal met jou eens Rick. Ook ik maak me zorgen en heb al de nodige woorden reacties geschreven over dit dit onderwerp. Mijn inziens niet vreemd als je het verloop bekijkt en de manier hoe het wordt gebracht. Dan kan het bijna niet anders of jaag je vrijwel alle MBO vpk tegen zich in het harnas.

 5. @ AB Barendrecht
  Ik kan me legio situaties en taken voorstellen waar nivo 5 meer geschikt is dan nivo 4. Alleen jammer dat nivo zich zich steeds ten kosten van nivo 4 moet profileren, net van nivo 5 zou je mogen verwachten dat men zich zelfstandig en aanvullend (lees, overstijgend) profileert.
  En ik wil best luisteren maar als nivo zich alle competenties en domeinen toe eigend, wat rest mij dan?
  Het is toch van de gekke dat voor een hele beroepsgroep, de gewone verpleegkundige, een nieuw beroepsprofiel verzonnen moet worden omdat het helemaal leeggehaald wordt door nivo 5?
  Dus ja, je mag het opvallend noemen maar ik voel met inderdaad wel aangevallen en teleurgesteld door de hele ontwikkeling. Het duurt pas 10 jaar maar zoals jezelf aangeeft, het is pas begonnen, ik heb er dus nog geen gerust hart in wat mijn beroepsprofiel betreft.

 6. Opvallend
  Wat ik opvallend vind binnen de discussie HBO-V & MBO-V dat opmerkingen snel als aanval worden gezien. De kortzichtigheid daarvan doet naar mijn mening je werk als verpleegkundige tekort. Juist in ons werk is het toch goed om te luisteren, (kritische) vragen te stellen en samen te kijken naar een oplossing?
  HBO-V of MBO-V
  Ik zou niet durven zeggen wat de ideale mix is op een afdeling. Ook durf ik niet te zeggen of er een probleem voor nodig is om meer HBO’ers te kiezen. Volgens mij moet er gekeken naar wat nodig is. Niveau-verschil tussen MBO en HBO is nu eenmaal aanwezig. En logisch geredeneerd zou dat ook een verschil geven in loon. Uiteraard hoort er dan ook een verschil in taken te zijn. Dat dat nu nog niet gevoeld of ervaren wordt is logisch; de verandering begint nu pas > we zijn er nog lang niet. 
  Wat is er nodig?
  Het is goed om terug te gaan naar ‘wat is er nodig om deze patient te verplegen’ en wat is er naast de zorg nog meer nodig. EBP ontwikkelen en toepassen, onderzoek doen en dat toepasbaar maken op de afdeling. Eisen die niet altijd door een MBO’ver gedaan kunnen worden. 

 7. Ik zie op mijn afdeling weinig tot geen verschil tussen een mbo en hbo verpleegkundige. Natuurlijk zit er verschil in de kwaliteit van zorg van de verschillende verpleegkundige maar dit heeft meer met motivatie, collegialiteit en inzicht te maken dan met het niveau van de opleiding. Nu zijn er verschillende mbo verpleegkundige die afdelings overstijgen werk doen en een betere klinische blik hebben dan sommige hbo verpleegkundigen. 

 8. Ik ben een Duitse verpleegkundige en ben na 1 jaar in NL bog steeds verbaasd over deze discussie. Duitlsand ket allen de verpleegkundige. Geen nuveau verschil. Je bent of je bent he tniet. NL had getekend bij de Bologba overeenkomst in 2010. Allen Europese landen hebben hetzelfde opleidingniveau. In praktijk is er weinig van terug te zien. Ik vraag nu elke keer precies wat voor een opleiding iemand heeft. De tietel zegt in NL zo weing.

 9. Het zou eens mooi zijn als nivo 5 zich eens zelfstandig zou profileren zonder af te geven op nivo 4.
  Ik ben het zo moe dat profileren van nivo 5 door het denigreren van nivo 4. Ik voel me door de hele ontwikkeling allang geen verpleegkundige meer, chapeau!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.