Nedap Luna is een digitale dagkalender voor mensen met cognitieve problematiek, zoals dementie. Samen met 4 zorgorganisaties werd de werking van Luna onderzocht en bewezen. Zo ook bij Carinova.
Bram Kerkhoven, projectleider zorginnovatie bij Carinova: “Wij investeren graag in technologie die de zelfredzaamheid van onze cliënten stimuleert en tegelijkertijd onze zorgprofessionals ontlast.” Gezien ze Ons® gebruiken besloot Carinova samen met Nedap op te trekken, om de meerwaarde van Luna in de praktijk te onderzoeken.
Grondig onderzoek en snelle opschaling
Het 2,5 jaar durende onderzoek werd uitgevoerd met behulp van vragenlijsten. Over een langere periode werd onderzocht bij welke zorgvraag het hulpmiddel het best aansluit en iedere 3 maanden werden de effecten van Luna gemeten. Daarnaast werd er gekeken wat het gebruik oplevert op het gebied van levenskwaliteit en zorgtijd. Het idee was om het onderzoek te beperken tot een bepaalde regio, maar al snel bleek dat het enthousiasme binnen de organisatie daarvoor te groot was.
In het eerste jaar verzamelde Carinova al veel positieve ervaringen, van zowel cliënten als zorgverleners. Bram: “We zagen al snel de meerwaarde van Nedap Luna en wilden daardoor vlot opschalen, nog voordat we alle onderzoeksresultaten binnen hadden. Luna veroorzaakt weinig inbreuk op de ruimte en het dagritme van cliënten en de behoefte aan meer houvast is groot.” Door de snelle uitbreiding heeft Carinova gedurende de proefperiode bij ongeveer zeventig cliënten onderzoek gedaan. Inmiddels maken meer dan 200 cliënten bij Carinova gebruik van Luna.
Efficiënter en prettiger zorg verlenen
De cliënten die gebruik maken van de digitale dagkalender kampen met beginnende dementie of cognitieve achteruitgang. Daarnaast werd Luna ingezet om mensen die nog wel veel zelf kunnen voor te bereiden op geplande zorgmomenten. Bram: “Sommige cliënten kleedden zichzelf bijvoorbeeld in de ochtend aan, terwijl ze moeten douchen. Dan moesten ze diezelfde ochtend weer uit de kleren. Met behulp van Luna zien ze precies wanneer het tijd is om te douchen en weten ze dat ze nog even in hun pyjama kunnen blijven zitten en rustig kunnen ontbijten. Dit leidt tot prettigere zorgmomenten.”
Maandelijks 4 uur zorgtijdbesparing per cliënt
Het onderzoek wees uit dat Luna een gemiddelde zorgtijdbesparing oplevert van 4 uur per cliënt, per maand. Bram: “Uiteindelijk hebben we de meeste winst behaald uit de onvoorziene zorgmomenten. Waarbij de cliënt bijvoorbeeld belt naar de verpleging om te vragen wanneer zij komen en of ze al geweest zijn. Daarnaast zijn cliënten ook beter voorbereid op zorgmomenten, omdat ze precies weten wanneer ze plaatsvinden. Ook de momenten waarin zorgmedewerkers duidelijk moeten maken wat er die dag op de planning staat komen te vervallen en leveren nu zorgtijdwinst op.”
Vergoed door zorgverzekeraars
Nu Nedap Luna bewezen effectief is, wordt het hulpmiddel structureel vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Dit gebeurt in de meeste gevallen door middel van de prestatiecode1062 thuiszorgtechnologie.
Eenvoudige installatie
De afgelopen jaren heeft Nedap ook stappen gezet om de installatie van de slimme dagkalender gebruiksvriendelijker te maken. Bram: “Voordat we naar een cliënt gaan is het hulpmiddel al klaar voor gebruik en gekoppeld aan een mantelzorger, indien gewenst. Bij de cliënt thuis zijn we eigenlijk alleen maar bezig met het uitleggen en laten zien hoe Luna werkt. Dit zorgt ook voor een snellere acceptatie.”
Zowel zorgprofessionals als mantelzorgers met toegang kunnen afspraken via Luna tonen. De koppeling met Ons® en Caren maakt dit mogelijk. Bram: “Luna laat niet alleen de zorgmomenten of zorgafspraken zien maar ook andere activiteiten, zoals familiebezoek of uitjes. Door op deze manier de agenda te vullen weet de cliënt precies hoe zijn hele dag eruitziet.”
Meer weten? Volg ons webinar!
Schrijf je gratis in voor het webinar op 25 april, van 14.00 tot 15.00 uur. Tijdens de webinar vertellen Marijn Schurink van Nedap en Bram Kerkhoven van Carinova je alles over onze Luna en beantwoorden direct al je vragen.
Angelique van Loon di 23 apr 2024 om 22:07
De Luna wordt in mijn organisatie met succes ingezet bij cliënten met het Syndroom van Korsakov.
De Luna is onderdeel van het therapeutisch milieu en zorgt er voor dat cliënt zelfstandiger kan functioneren. Op de Luna worden activiteiten en afspraken zichtbaar die via de cliënt agenda in het ECD zijn ingevoerd. De client weet welke activiteiten hij die dag heeft en hoe laat hij daar verwacht wordt. Ook een activiteit als douchen, schone kleding aantrekken of de maaltijd tijden worden via de cliënt agenda in het ECD op de Luna zichtbaar.