De zorg kampt met grote personeelstekorten. Zij-instromer en predikant Henri Frölich weet er alles van. Sinds 2 jaar volgt hij de opleiding hbo-v bij de NCOI, maar een stageplek kan hij niet vinden.
Sinds 2004 ben ik predikant. Dat doe ik sinds 2019 in het Noord-Hollandse Hoogkarspel en Westwoud. Tijdens de coronapandemie was er niets mogelijk: geen kerkdiensten, gespreksgroepen en lezingen. Ik verzon allerlei alternatieven zoals het opnemen van video’s van de kerkdienst, en had contact met kerkgangers via Zoom. Toen dacht ik: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Ik wil mijn handen uit de mouwen steken, mensen concreet helpen. Er is een tekort aan verpleegkundigen en zij kunnen mensen veel beter helpen dan ik als predikant.
Door dat Eureka-moment ben ik de opleiding tot hbo-verpleegkundige bij de NCOI gaan volgen. De verschillende verpleegkundige vakken vind ik leuk, concreet en uitdagend. Er is alleen een probleem: mijn verdere voortgang valt of staat met een goede stageplek. Het geleerde in de praktijk brengen lukt zo niet. Sinds september vorig jaar ben ik op zoek naar een plek. Mijn verzoeken worden afgewezen omdat ziekenhuizen vaak samenwerken met hbo-v’s en dus geen plek hebben voor zij-instromers, of omdat zij hun eigen interne opleiding hebben.
Als predikant lijken de psychosociale en palliatieve zorg me interessant. In mijn sollicitatiebrief voor een stage staat dat de uitdrukking ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ mij erg aanspreekt. Hierin komen mijn werk als predikant en studie als verpleegkundige op een boeiende manier samen. Hoe je met je gezondheid en ziekte omgaat, heeft voor mijn gevoel namelijk alles te maken met hoe je in het leven staat.
Werken in de zorg en als predikant hebben veel overlap. Ik weet alles van gesprekstechnieken, psychologie en hoe je motiverende gesprekken voert. Ethische vraagstukken in de zorg spreken me aan, maar ik denk ook na over de invloed die gesprekken kunnen hebben op iemands gezondheid. Dat merk ik ook als predikant: bij een goed gesprek krijgen mensen gelegenheid om wat hen bezighoudt openlijk te bespreken. Zo kun je samen kijken naar wat mensen helpt om verder te komen.
Maar graag zou ik nu eerst ervaring opdoen bij patiënten. Ik ben niet selectief, ik wil het verpleegkundige vak leren kennen en heb een brede interesse. Ik sta open voor alle werkvelden, want zodra ik er ga werken weet ik pas hoe het echt is. Hoewel ik de stage naast mijn werk als predikant doe, ben ik qua inzet en tijd flexibel en is enige reistijd geen probleem. Dus, met het oog op het personeelstekort in de zorg, hoor ik graag op welke plekken collega’s openstaan voor het opleiden van nieuwe mensen.

Henri Frölich (48) is predikant en tweedejaars student hbo-v. Heb jij een stagetip voor hem, mail dan naar ahfrolich@gmail.com.
Thuiszorgorganisaties/wijkverpleging zijn denk ik heel blij met jou Henri. Hopelijk krijg je een stageplek naar aanleiding van dit artikel.
Ik zit nu in het tweede semester van mijn eerste jaar en had vorig jaar ook heel veel moeite gehad om aan mijn huidige stageplek te kunnen komen. In de loop van het schooljaar kreeg ik van een collega te horen dat de GGZ altijd op zoek is naar stagiaires. Ik ben het ook met Josien eens dat thuiszorganisaties een goede optie zouden kunnen zijn.
Sinds 1-2-2023 werk ik met veel plezier als zij-instromer HBO V bij Buurtzorg. Een unieke en geweldige thuiszorgorganisatie. Misschien daar eens proberen? Succes, Simone