Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Werkdruk verpleegkundigen te hoog om pensioen te halen

Werknemers in de zorg vinden hun werk mentaal en fysiek zwaar. Zes op de tien betwijfelt hierdoor of het werk vol te houden is tot de pensioenleeftijd. Doorwerken is zelfs bijna niet mogelijk volgens 28 procent.
Werkdruk verpleegkundigen te hoog om pensioen te halen

 

Dat blijkt uit de Zorgbarometer van vakbond Abvakabo FNV, een kwartaalonderzoek onder zo’n 1.500 werknemers in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Mentaal
De ondervraagden vinden hun werk vooral mentaal zwaar (37%), met name in de ggz en vvt. De oorzaak hiervan is meestal de hoge werkdruk. Andere oorzaken zijn het emotionele contact met cliënten of patiënten, en onzekerheid over het behoud van de baan.

Lichamelijk
Verder bleek dat 27 procent het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar vindt. Dat komt onder meer door tillen en werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten.

Man/vrouw
Mannen en vrouwen ervaren de werkdruk anders. Voor mannen is werken in de zorg vooral mentaal zwaar, terwijl vrouwen meer moeite hebben met fysiek werk. Abvakabo FNV pleit daarom voor gecombineerde teams, zodat mannen en vrouwen elkaar kunnen ondersteunen.

Nachtdiensten
Werkgevers zouden ook meer moeten doen om nachtdiensten minder zwaar te maken. Werknemers zouden op hun beurt meer gebruik moeten maken van het zogenaamde levensfasebudget (PLB), vindt Abvakabo FNV. Hiermee kunnen zij extra vrije dagen krijgen.

Lees ook:
– Verpleegkundigen willen wel werken tot pensioen
– Verpleegkundigen kunnen minder lang doorwerken
– Hoe vind je werk als 50-plusser?

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik werk al 32 jaar in de thuiszorg, wijkverpleging. En ik mag nog 10 jaar, tot m’n 66e, bij het huidig beleid. Als het zo blijft als nu, graag, met plezier! Werkdruk wordt bepaald door tot hoever jij het zelf laat komen! Ook ik heb een tijd gehad dat ik me liet opjagen door tijdstabellen, maar dat doe ik onder geen beding meer. Dan maar wat langer doen over m’n route! Als ik vind dat een cliënt meer tijd nodig heeft dan de gestelde 10 minuten neem ik die zonder bezwaar! Dat betaalt zich vanzelf terug in positieve energie! Kom op mensen, vooral voor jezelf, en niet meer zo zeuren!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.