Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkdruk zorg te hoog om pensioen te halen

Werknemers in de zorg vinden hun werk mentaal en fysiek zwaar. Zes op de tien betwijfelt hierdoor of het werk vol te houden is tot de pensioenleeftijd. Volgens 28 procent is zo lang doorwerken zelfs bijna niet mogelijk.
berichten_werkdruk_Lex van Lieshout ANPb

 

Dat blijkt uit de Zorgbarometer van vakbond Abvakabo FNV, een kwartaalonderzoek onder 1.500 werknemers in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

 

Mentaal
De ondervraagden vinden hun werk vooral mentaal zwaar (37%), met name in de ggz en vvt. De oorzaak hiervan is meestal de hoge werkdruk. Andere oorzaken zijn het emotionele contact met cliënten of patiënten, en onzekerheid over het behoud van de baan.

 

Lichamelijk
Verder bleek dat 27 procent het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar vindt. Dat komt onder meer door tillen en door werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten.

 

Man/vrouw
Mannen en vrouwen ervaren de werkdruk anders. Voor mannen is werken in de zorg vooral mentaal zwaar, terwijl vrouwen meer moeite hebben met fysiek werk. Abvakabo FNV pleit daarom voor gecombineerde teams, zodat mannen en vrouwen elkaar kunnen ondersteunen.

Werkgevers zouden ook meer moeten doen om nachtdiensten minder zwaar te maken. Werknemers zouden op hun beurt meer gebruik moeten maken van het zogenaamde levensfasebudget (PLB), vindt Abvakabo FNV. Hiermee kunnen zij extra vrije dagen krijgen.

 

Bron: Abvakabo FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.