Toe aan een andere stap in je zorgcarrière? Weten wat je opties zijn als verpleegkundige in Australië, kan een doorslaggevende factor zijn om te beslissen of het de moeite waard is om die ene levensveranderende stap te zetten. .
Gesponsorde of niet-gesponsorde werkvisa
Je hebt misschien vragen over hoe je een visum moet aanvragen en welk visum je nodig hebt. Het is ook verstandig om uit te zoeken of je een werksponsor nodig hebt voordat je je visum voor Australië aanvraagt. In Australië kun je bijvoorbeeld veel verschillende visumtypen aanvragen en voor sommige visa is het verplicht een sponsor te hebben (zoals een partner of een bedrijf dat je in dienst neemt). Voor het werkvisum Subklasse 189 heb je geen sponsor nodig, maar moet je een aanvraag indienen via het Skill Select Expression of Interest System (EOI). Daarna word je beoordeeld aan de hand van een puntensysteem en als je daadwerkelijk daarvoor in aanmerking komt, word je uitgenodigd om te solliciteren. Dit is behoorlijk ingewikkeld, dus het zal misschien niet voor iedereen zijn weggelegd.
Een eenvoudigere optie is om op zoek te gaan naar internationale vacatures en te zien of er een sponsor is die bereid is om je aan te nemen en die met je wil werken terwijl je de benodigde kwalificaties haalt. Zodra dat in orde is, kun je worden uitgenodigd om in Australië te gaan werken op een Subclass 190 werkvisum of een soortgelijk visumtype.
Voor beide typen werkvisa zijn er nog wel een aantal basisvoorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze visumtypes. Normaal gesproken moet je het equivalent van een bachelorsdiploma in verpleegkunde hebben en minstens twee jaar werkervaring hebben. Zodra je een werkvisum hebt verkregen, is de volgende stap ervoor te zorgen dat je gekwalificeerd bent om te werken als geregistreerde en geaccrediteerde verpleegkundige.
Op het gebied van registraties kan er enige verwarring ontstaan over bij welke organisatie je geregistreerd moet zijn. In de meeste gevallen moet je je tot twee verschillende instanties wenden. De Australian Nursing and Midwife Accreditation Council houdt zich bezig met de vaardigheidsbeoordelingen die nodig zijn om je werkvisum te krijgen. Eenmaal in Australië moet je ook geaccrediteerd worden bij de Ahpra, wat staat voor Australian Health Practitioner Regulation Agency. Deze organisatie accrediteert alle zorgverleners in Australië. Om legaal werkzaamheden in de gezondheidszorg, waaronder verpleging, te mogen uitvoeren in Australië moet je geregistreerd zijn bij Ahpra, zelfs als je in Australië bent geboren.
Als je om wat voor reden dan ook niet aan de eisen van Ahpra voldoet, zijn er speciale overbruggingscursussen beschikbaar voor buitenlandse verpleegkundigen om hun verpleeglicentie in Australië te behalen. Dit kan ook een leuke manier zijn om makkelijker te integreren in de gezondheidszorg, aangezien er waarschijnlijk een aantal culturele verschillen zullen zijn. Het enige nadeel is dat deze cursussen vrij prijzig kunnen zijn; de prijzen kunnen oplopen tot wel €6000 tot €7000.
Sommige delen van Australië hebben meer verpleegkundigen nodig
Als je naar Australië gaat emigreren, maar je weet niet zeker waar je naartoe zou willen gaan, of je hebt geen specifieke bestemming in Australië op het oog, dan kan het misschien in je voordeel werken om een werkvisum aan te vragen of een werksponsor te zoeken in de volgende Australische regio’s:
- ACT (Australisch Hoofdstedelijk Territorium)
- Victoria
- Zuid-Australië
- Tasmanië
- Noordelijk Territorium
- New South Wales
Deze regio’s hebben momenteel te maken met een tekort aan verpleegkundigen, dus er is voor deze regio’s wat meer animo om gekwalificeerde verpleegkundigen te vinden. Over het algemeen is men van mening dat in deze gebieden geschoolde professionals die verpleegkundige willen worden makkelijk en sneller worden aangenomen. Het is zelfs mogelijk dat er meer ondersteuning, subsidies en cursussen beschikbaar zijn voor professionals die in deze regio’s geaccrediteerd willen worden. Dit wil niet zeggen dat je niet in de andere Australische regio’s zou moeten solliciteren, maar je hebt waarschijnlijk veel meer mogelijkheden als je voor een van de bovenstaande regio’s kiest.
Engelse taaltoetsen
Ook zul je moeten bewijzen dat je de Engelse taal beheerst. Het kan verstandig zijn om je voor te bereiden op deze toets voordat je naar Australië vertrekt. Gelukkig zijn door heel Nederland locaties te vinden waar je deze taaltoets af kunt leggen voordat je in Australië aankomt. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij het spreken van een andere taal, zeker als je naar een ander land verhuist. Tijdens de aanvraagprocedure van je visum kun je zien welke toets je af moet leggen.
Een van de meest bekende taaltoetsen is het IELTS, een taaltoets die erkend wordt door het Cambridge-taleninstituut en die door vele professionals en academici wordt gebruikt om hun kennis van het Engels te toetsen. Deze taaltoets wordt door de meeste Engelstalige universiteiten in het buitenland erkend en staat in veel landen hoog aangeschreven, niet alleen in Australië. Deze taaltoets kan door heel Nederland door heel het jaar heen op verschillende locaties wordt afgelegd, waaronder Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam.
Danique van Vuuren za 17 jun 2023 om 08:30
Leuk een bericht over verpleegkundige worden in Australië!
Als nederlands getrainde verpleegkundige werkzaam in Australië weet ik goed dat ze hier niet makkelijk Nederlandse opleidingen accepteren. Nederland staat namelijk op de ‘not accepted’ lijst voor landen die Australië accepteerd op het gebied van acreditatie. Deze lijst is van AHPRA. Vlaanderen staat op ‘may be accepted’ interessant is dan ook dat de meeste studies in NL en Vlaanderen door hetzelfde orgaan geaccrediteerd worden. Het duurt maanden en veel bewijs last om hier doorheen te komen of inderdaad een erg dure, nutteloze, training. Ik zeg niet dat het het niet waard is, maar dit moet zeker in overweging genomen worden. Het is geen snelle registratie.
Ook worden er een aantal staten genoemd waar er een tekort is, bijna alle staten, maar er wordt niet bij vernoemd dat het krijgen van een werk visum in deze staten voornamelijk in de ‘rural’ gebieden is. Niet in de grotere steden.
Het leven is hier goed, en zeker een leuke ervaring, ik zou alleen zeker aanraden om alles vanuit NL te regelen en niet hier heen te gaan met de verwachting binnen een half jaar te kunnen werken .
Margot Hamel za 17 jun 2023 om 13:25
Bedankt voor je inside information Danique! Groetjes van de redactie
KimSzerman vr 26 jul 2024 om 14:53
Hoi Danique, wat een goede toevoeging aan dit artikel! Ik denk eraan om de (lange) procedure in gang te zetten en ben daarom benieuwd of je kort wil sparren hierover. Ik heb je een verzoek gestuurd op LinkedInn. Indien je er ruimte voor hebt, hoor ik graag :). Alvast ontzettend bedankt! Groetjes Kim