Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Werken met Epic was even wennen’

Het Radboud UMC is niet het eerste ziekenhuis dat werkt met Epic. In 2008 implementeerde het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp als eerste Europese ziekenhuis het systeem. Nursing sprak met verpleegkundigen en superusers Corinda Baaij en Roy Termeulen. Eén dag in de week zijn zij vrijgeroosterd van patiëntenzorg om zich bezig te houden met de optimalisatie van Epic.
'Werken met Epic was even wennen'
Foto: Arno Massee

Bij de lancering van Epic in het Radboudumc in Nijmegen waren opstartproblemen. Hoe ging dat bij jullie?

‘Het verschil met het Radboud is dat wij niet van de een op andere dag overgingen, maar dit deden in fases. Eerst gingen de poli, radiologie en spoedeisende hulp werken met Epic, een jaar later volgden de verpleegafdelingen. Ook in het Spaarne was het even wennen aan zo’n complex systeem dat de werkwijze volledig verandert. Het is niet een systeem dat heel erg intuïtief werkt zodat je na een uurtje je weg weet te vinden. Dus in het begin is het nog wel zoeken. Je hebt alle gegevens van je patiënt in een systeem, maar je moet wel weten waar je moet zoeken.’

Wat vinden jullie de voordelen van Epic?

‘Het is niet een systeem dat je implementeert en dat is het dan voor de volgende vijf jaar. Het blijft veranderen. Wij hebben onlangs bijvoorbeeld samen met verpleegkundigen van alle afdelingen het verpleegkundig dossier in Epic heringericht. Nu staat alle informatie die wij nodig hebben direct op de voorgrond, het sluit precies aan bij onze werkwijze.

Epic biedt overzicht: alle informatie van je patiënt is in één keer terug te vinden. Je hoeft niet meer op zoek naar het dossier van de fysiotherapeut of diëtist dat ergens over de afdeling zwerf. Ook is naar mijn idee de patiëntveiligheid verbeterd. De scores die je invult voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de zorgverzekeraars verwerkt Epic. Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer je patiënt risico loopt op ondervoeding en via één druk op de knop schakel je dan een diëtist in. Voorheen moest je dan het protocol voor ondervoeding opzoeken om te kijken of je patiënt risico liep, dat kwam er dan vaak niet van.’

Welke vaardigheden hebben verpleegkundigen nodig om met Epic te werken?

‘Essentiele vaardigheid die een verpleegkundige nodig heeft om succesvol met Epic te werken: computerkennis. Collega’s met minder computerervaring ervaren nog steeds dat ze meer tijd kwijt zijn aan documenteren en registreren.  Daarom hebben we vijf jaar na introductie van het systeem nog steeds de superusers. Zij moeten juist de verpleegkundigen die er moeite mee hebben extra ondersteunen. Even een half uurtje apart nemen voor een instructie op maat. Want uiteindelijk leer je Epic door veel oefenen en herhalen.’

Met dank aan Edith van der Burgh, leidinggevende van het Epic-team in het Spaarne ziekenhuis.

5 REACTIES

 1. Verpleegkundige zorg in combinatie met het Epic systeem?
  BEROEPSONTWIKKELING 0
  14 dagen geleden
  Naar aanleiding van het artikel komen 2 vragen bij ons op:
  1. Zijn de scores (=indicatoren) geintegreerd in het verpleegkundig zorgproces of wordt dit gezien als losstaande actie (‘afvinklijstje’)?
  2. Is de rapportage gebaseerd op evaluatie van zorg (problemen – doelen) of wordt alleen de variantie gerapporteerd?

 2. Lees alle reacties
 3. Epic = Electronisch patientendossier. Computerprogramma uit Amerika, maar in de loop van de tijd aangepast voor ons Spaarne ziekenhuis. Alle zorgverleners kunnen hun rapportages erin zetten: van artsen tot fysiotherapeuten. Labuitslagen, orders voor wondzorg e.d., alles staat erin (als het goed wordt bijgehouden, maar dat was ook zo met de papieren dossiers). Persoonlijk vind ik het (nog) niet altijd even gebruiksvriendelijk, maar je hebt geen last meer van onleesbare handschriften (artsen!). Als een patiënt op de afdeling niet lekker gaat, kan de arts op de SEH ook via de computer in het dossier meekijken, hij hoeft dus niet eerst zo’n dossier op de afdeling te lezen. Je kunt steeds een stukje rapportage schrijven en regelmatig bijwerken als er iets gebeurt, dat hoeft dus niet meer eind van je dienst. Geen papieren mappen die vaak zoek zijn of uit elkaar vallen. Het was absoluut wennen, maar ik zou niet meer terug willen naar de papieren dossiers!
  Carolien (werkzaam in het Spaarne Ziekenhuis)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.