Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgelegenheid verpleegkundigen groeit

De werkgelegenheid in de sector zorg en welzijn blijft de komende jaren groeien. Dat blijkt uit de sectorbeschrijving van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

In 2010 waren ruim 1,3 miljoen mensen werkzaam in de zorgsector, dit is 14 procent van de totale arbeidsmarkt. Volgens de verwachtingen van de RWI loopt dit in 2030 op tot bijna 20 procent. Met een beschrijving van de arbeidsmarktsituatie wil de RWI partijen zoals werkgevers- en werknemersorganisaties helpen om hun arbeidsmarktbeleid beter vorm te geven.

 

Krapte

Volgens de eerder gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau moet er tot en met 2015 zo’n 139.000 fte bij komen voor verpleegkundigen en verzorgenden. De extra vraag betreft vooral personeel op mbo-niveau 3 en 4. De verschuiving van de vraag van de lagere naar de hogere mbo-niveaus maakt het lastig personeel te vinden omdat op die hogere niveaus nu al sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Daarentegen leiden diverse stelselherzieningen en lastenverzwaringen voor burgers tot een mogelijke afname van de vraag naar zorg en ook tot een daling van de vraag naar arbeid, zo beschrijven de onderzoekers van de RWI. Desondanks verwachten zij voor 2012 een verdere groei van de werkgelegenheid in de zorg.

Vacatures in de zorg
Ook wat betreft vacatures is er een lichte stijging. In 2009 waren er bijna 76.000 vacatures in de zorg en dit aantal zal naar verwachting in de periode 2011-2012 met 1,9 procent toenemen. Uit jaarlijks vacature-overzicht van UWV Werk blijkt dat er in de zorg veel vacatures zijn waarvoor werkervaring gevraagd wordt. Ook wordt er veelal vast werk aangeboden of tijdelijk werk met uitzicht op vast werk. De banen zijn vaker voor meer dan een jaar en het zijn relatief veel dienstverbanden voor parttime werk (vooral 12-31 uur).

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.