Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Werkgelegenheid voor verpleegkundigen blijft groeien

De werkgelegenheid in de sector zorg en welzijn blijft de komende jaren groeien. Dat blijkt uit de recente sectorbeschrijving van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).
Werkgelegenheid voor verpleegkundigen blijft groeien

In 2010 waren ruim 1,3 miljoen mensen werkzaam in de zorgsector, dit is 14 procent van de totale arbeidsmarkt. Volgens de verwachtingen van de RWI loopt in 2030 op tot bijna 20 procent. Met een beschrijving van de arbeidsmarktsituatie wil de RWI partijen, zoals werkgevers- en werknemersorganisaties, helpen om hun arbeidsmarktbeleid beter vorm te geven.

Vraag naar verpleegkundigen
Volgens de eerder gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau moet er tot en met 2015 zo’n 139.000 fte bij komen voor verpleegkundigen en verzorgenden. De extra vraag betreft vooral personeel op mbo-niveau 3 en 4. De verschuiving van de vraag van de lagere naar de hogere mbo-niveaus maakt het lastig personeel te vinden omdat op die hogere niveaus nu al sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Daarentegen leiden diverse stelselherzieningen en lastenverzwaringen voor burgers tot een mogelijke afname van de vraag naar zorg en ook tot een daling van de vraag naar arbeid, zo beschrijven de onderzoekers van de RWI. Desondanks verwachten zij voor 2012 een verdere groei van de werkgelegenheid in de zorg.

Vacatures in de zorg
Ook wat betreft vacatures is er een lichte stijging. In 2009 waren er bijna 76.000 vacatures in de zorg en dit aantal zal naar verwachting in de periode 2011-2012 met 1,9 procent toenemen. Uit jaarlijks vacature-overzicht van UWV Werk blijkt dat er in de zorg veel vacatures zijn waarvoor werkervaring gevraagd wordt. Ook wordt er veelal vast werk aangeboden of tijdelijk werk met uitzicht op vast werk. De banen zijn vaker voor meer dan een jaar en het zijn relatief veel dienstverbanden voor parttime werk (vooral 12-31 uur).

Verpleegkundigen beste kans op baan.
Ook uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) bleek al dat verpleegkundigen de beste kans hebben op een baan. Volgens dat rapport is in geen enkele andere beroepsklasse de uitbreidingsvraag de komende jaren zo groot. De beste kansen op een baan zijn er voor leerling-verpleegkundigen en verpleegkundigen. Toch lijken verpleegkundigen dit zelf niet zo te ervaren. In de Abvakabo Zorgbarometer geeft een op de drie werknemers in de zorg, waaronder vepleegkundigen, aan dat zij onzeker zijn over hun baan. Daarnaast overweegt meer dan de helft wel eens een overstap naar een andere baan.

Hoe zie jij jouw positie op de arbeidsmarkt de komende jaren? Ben je bang om je baan te verliezen of denk je dat je wel goed zit in de zorg? Laat een reactie achter in het reactieveld onderaan dit bericht. Of stuur een mailtje naar nursing@reedbusiness.nl.

Raad voor Werk en Inkomen
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


6 REACTIES

 1. Het ziekenhuis waar ik werk heeft alleen nog maar vacatures voor gespecialiseerde verpleegkundigen of verzorgende niveau 2. Als een verpleegkundige weggaat dan wordt de plaats opgevuld met een verzorgende van niveau 2. Ze hebben gewoon veel minder verpleegkundigen nodig. Dit zou wel eens een trend kunnen worden.

 2. Lees alle reacties
 3. En dan al die reorganisaties op dit moment! Je wordt zonder pardon/bedankje na eerst een aantal maanden onzekerheid gewoon op straat gezet. Zoek dan maar weer eens een baan bij je eigen ambities. Werk genoeg zeggen ze dan.. Alle ziekenhiuzen zijn bezig met reorganisatie, wanneer je ambities in het ziekenhuis liggen kom je niet zo makkelijk aan de bak!

 4. Een lekker “houdt er de moed maar in” artikel waar op zich niks mis mee is. De realiteit is echter op dit moment totaal anders. Werkgevers hebben nog steeds de macht. Was het een aantal jaren geleden standaard in de zorg na twee maanden een contract voor onbepaalde tijd, dat kun je heden ten dagen wel vergeten. De vakbondsmensen hebben hun handen vol aan de reorganisaties waarbij bakken vol verpleegkundigen en andere zorgverleners ineens hun baan verliezen. Hele afdeling en locaties sluiten, faillissementen ook in de zorg komt het nu ineens allemaal voor wat je, je voorheen niet voor kon stellen dat dit zou gebeuren.
  Ik ben mede vanwege zekerheid in de zorg beland, dat was een belangrijk argument. Daar is niets meer van over. Het oude betrouwbare PGGM pensioen wat leek te staan als een huis (fonds heet tegenwoordig anders heet)wankelt net zo mee als alle andere fondsen. De onregelmatigheidstoeslag is een lachertje na jaren van sloop. Opleidingen kun je wel shaken want de budgetten zijn altijd op en je mag blij zijn als je een keer naar een klinische les kan en mag (als er voldoende mensen zijn om achter te blijven). Logisch natuurlijk dat je geen opleiding kunt krijgen want je moet je eerst drie jaar als een knipmes gedeisd houden om te zorgen dat je een vaste baan krijgt. Daarna kun je een keer wat proberen maar heb je dan nog zin????
  Pauze betekent dat je met een pieper en een telefoon of meer van dit soort attributen even in de luwte staat. Het o-uren contract is het enige dat veel instellingen momenteel te bieden hebben.
  Tot slot de “reiskostenvergoeding”, ik las in mijn brief van de beroepsorganisatie dat ze thank God eindelijk de schofterige fooi waar we nu mee worden afgescheept omgezet willen krijgen in een kostendekkende regeling bij de komende CAO onderhandeling VVT. Prima zorg dat dit punt in elk geval binnengehaald wordt. En laat je niks wijs maken er is geld zat, sinds de analyses van Fortuyn is er niets veranderd. De zorg is zieker dan ooit en moet keihard op de schop. En dat moest ik ff. kwijt.
  De periode van tekorten kunnen wat mij betreft niet snel genoeg komen want ik ben de macht van de werkgevers meer dan beu. Het lijkt me heerlijk om als ZZP-er intramuraal aan de bak te kunnen zodat je enkel en alleen kunt doen waar je voor het vak in bent gegaan namelijk zorgen zonder alle narigheid er om heen tegen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

 5. Ik zoek momenteel naar een baan ivm dat ik over 3 weken ben afgestudeerd op de hbo-v. Opvallend is dat in Friesland veel verzorgenden worden gevraagd en zeer weinig verpleegkundige vacatures te vinden zijn. Dat is wel frusterend moet ik zeggen. Daarnaast wordt er naar ervaring gevraagd. Hoe moet je deze opdoen als je op ervaring wordt afgewezen? Helemaal onervaren ben ik ook niet aangezien ik altijd werkzaam ben gebleven in het werk en verschillende stages heb gedaan (mbo achtergrond). Hopelijk komt er gauw veranderdering en mogelijkheden om zo te werken aan de toekomst. Aan de motivatie zal het niet liggen. Als de oudere werknemers de werkvloer gaan verlaten, zal men de jongere generatie nodig hebben.

 6. Ik denk inderdaad dat mijn baan wel snor zit de aankomende jaren. Maar niet alleen vanwege toegnomen zorgvragers. Ook vanwege het feit dat op veel afdelingen er veel personeelsverloop is. En die gaten worden wel weer opgevuld, maar er gaat ook een hoop kennis en ervaring weg helaas. Dit komt door de zware werkomstandigheden, slechte arbeidsvoorwaardes en een niet al te hoog salaris. Wanneer je niet op vakantie kunt wanneer je eigenlijk wilt vanwege geen permissie krijgen door drukte op de afdeling, veel extra wordt opgeroepen vanwege zieke collega’s feestdagen werken, etc. is het soms lastig vol te houden. Hoe leuk mijn baan en hoe mooi mijn beroep ook is, er moet wel wat veranderen willen jonge mensen blijven kiezen voor een prachtige baan in de zorg!! Dus mijn zorg is niet dat er geen banen beschikbaar zijn in de zorg, maar meer de verdeling kennis ervaring en jong gediplomeerden en hoe houd je het aantrekkelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.