Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Er moet serieus werk worden gemaakt van functiedifferentiatie’

Sinds het nieuwe beroepsprofiel is de mbo-hbo-discussie op landelijk niveau heftig losgebarsten. Een goede zaak, aldus Caroline van Mierlo, verantwoordelijk voor de hervorming van de hbo-opleidingen verpleegkunde. Want een hbo’er, zelfs al verricht ze precies dezelfde handeling aan hetzelfde bed van dezelfde patiënt, observeert en interpreteert anders.
‘Er moet serieus werk worden gemaakt van functiedifferentiatie’

Lijken de huidige mbo- en hbo-opleiding te veel op elkaar?

‘Nee. Wie nu verpleegkunde studeert op de hbo-v, volgt een totaal andere opleiding dan een mbo’er. Een hbo’er, zelfs al verricht ze precies dezelfde handeling aan hetzelfde bed van dezelfde patiënt, observeert en interpreteert anders. Die leert niet alleen risico’s inschatten en signaleren, maar ook ernaar handelen, reflecteren en op basis van Evidence Based Practice beargumenteren waarom ze iets doet. Daarnaast leert een hbo-student innovaties in gang zetten, de regierol pakken.’

Maar toch is er in de praktijk weinig verschil.

‘Dat klopt. Na de diplomering komen de twee niveaus nog te vaak in dezelfde functies terecht. Vacatures voor een verpleegkundige (mbo/hbo); daar willen we vanaf. Beide groepen trekken momenteel aan het kortste eind. Mbo’ers worden soms overvraagd en de competenties en capaciteit van hbo’ers worden vaak niet benut. Deze kwestie speelt al jaren. Van bestuurders hoorde ik vaak dat het iets was voor de werkvloer. Sinds het nieuwe beroepsprofiel is de mbo-hbo-discussie op landelijk niveau heftig losgebarsten. Ik hoor van werkgeversorganisaties dat ze nu serieus werk gaan maken van functiedifferentiatie.’

Maar dan nog. Zoals het er nu naar uitziet blijft de titel verpleegkundige niet voorbehouden aan de hbo’er en mag ook de mbo’er de titel blijven dragen, al wordt die dan ‘mbo-verpleegkundige’. Net als nu dus eigenlijk. Waren de hbo-v’s het daarmee eens?

‘Nee, wij betreuren dat. Maar de minister gaat daarover, niet wij. We hebben onze visie kenbaar gemaakt bij de minister. Wij vinden het veel duidelijker voor patiënten en andere beroepsgroepen wanneer de titel verpleegkundige is voorbehouden aan het diploma hbo-v. De minister wilde het onderscheid tussen mbo en hbo groter maken, dat was de opdracht. Door nu iedereen weer dezelfde titel te geven, ben je weer terug bij af. Het is een gemiste kans.’

Caroline van Mierlo is directeur van het Instituut voor Verpleegkundige Studies van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarnaast is ze als voorzitter van het landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV) intensief betrokken bij de vernieuwing van de hbo-v.

Mbo-verpleegkundige wordt geen ‘zorgkundige’

De mbo-verpleegkundige blijft gewoon verpleegkundige heten. Dat schreef minister Schippers eind april in een brief aan de Tweede Kamer>>>

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een ware woorden in mijn ogen. Ook ik zie het als een gemiste kans. het beroep van verpleegkundige wordt steeds complexer. De instroom vanuit de middelbare school naar resp. het MBO en HBO is duidelijk van elkaar verschillend. Waardeer iedereen op zijn/ haar competenties. Overvraag de MBOer niet en ondervraag de HBOer niet. Het onderscheid tussen de verpleegkundige en de zorgkundige sluit hier helemaal bij aan. Samen zullen ze prima zorg geven aan de patient, ieder vanuit zijn/ haar eigen kwaliteiten. Laat alle huidige MBO verpleegkundigen, verpleegkundigen blijven en voer het geleidelijk in.
  Ik ben praktijkdocent en werk met MBO en HBO studenten en zie de MBO studenten vaak worstelen. Gun ze de kans hun beroep uit te oefenen vanuit hun capaciteiten. Die passen m.i meer bij de zorgkundige. En de goede zorgkundige kan altijd doorgroeien naar verpleegkundige.

 3. Een aantal zaken vallen mij in deze discussie op.
  Ten eerste wordt er voortdurend geroepen dat de huidige en toekomstige zorg te complex zou worden voor een VPK met MBO opleiding. Toch blijven de MBO opleidingen – zowel BOL als BBL – vol stromen rn wrden er volop MBO opgeleide VPK’s afgeleverd, waarbij het opvallend is dat ziekenhuizen in hun vacatures steeds vaker om HBO opgeleide VPK’s vragen. Daarnaast heb ik niet veel argumenten gehoord waarom die zorg dan zoveel complexer zou zijn (geworden), behalve dan de verwijzing naar de toekomstige ‘wijkverpleegkundige’.
  Tevens heb ik de indruk dat de ‘complexe zorg’ argumenten niet uit de hoek van de MBO opgeleide VPK komen, doch voornamelijk uit de richting van de HBO opleidingen.
  Ik vraag mer dan ook af of hier sprake is van een natuurlijke evolutie van het beroep of een kunstmatige…..

 4. Maar toch in de praktijk te weinig verschil
  – Wellicht is er ook weinig verschil en wordt het verschil kunstmatig gemaakt door te roepen dat MBO-V overvraagt wordt en daarom niet verpleegkundig waardig zou zijn ? Vreemde is dat alleen de HBO-V die overvraging ziet en niet wordt herkent door de MBO-V beroepsgroep. Zie de verontwaardiging vanuit de (mbo-)verpleegkundige beroepsgroep, zie de reacties t.a.v. het indiceren door hbo-v. Steeds wordt de suggestie gewekt dat mbo-verpleegkundige geen kwaliteit van zorg leveren en daar niet toe in staat zouden zijn en niet als verpleegkundige zouden kunnen functioneren. Iets wat niet strookt met de werkelijkheid. Er lijkt in deze discussie maar 1 doel te zijn, dat is profilering ten koste van de mbo verpleegkundige en deze groep ten onrechte de titel willen afpakken.
  Maar dan nog. Zoals het er nu naar uitziet blijft de titel verpleegkundige niet voorbehouden aan de hbo’er en mag ook de mbo’er de titel blijven dragen, al wordt die dan ‘mbo-verpleegkundige’. Net als nu dus eigenlijk. Waren de hbo-v’s het daarmee eens?
  -Uiteraard waren de HBO-V het hier niet mee eens. Het gaat in deze discussie maar om 1 ding en dat is status en positionering van de HBO-vpk ten koste van de MBO-V waarbij allerlei drogredenen worden gegeven waar het gaat om complexiteit en competenties en hoe er internationaal gezien de verpleegkunde wordt bedreven. Allemaal door de HBO zelf in de wereld geholpen om hun eigen doel te verwezenlijken.

 5. Mij bekruipt wederom het gevoel van ‘gaan we weer’. Ik vraag mij af of mevr. van Mierlo op de hoogte is van de kennis/kunde/competenties van een mbo-vpk.
  Lijken de huidige MBO en HBO vpk niet teveel op elkaar ?
  – Mw v Mierlo ziet het als een totaal andere opleiding, echter valt het wel mee. Ook MBO-V leert risico,s inschatten en ernaar handelen en leert de beargumenteren waarom bepaalde vpk interventies worden ingezet. Ook het onderwerp EBP wordt behandeld, wellicht niet zo uitgebreid als in de HBO-V maar om daarom te zeggen dat de MBO verpleegkundig onwaardig zou zijn gaat mij te ver. Alleen al omdat EBP uitkomsten worden verwerkt in protocollen en risicoanalyses ter implementatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.