Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Massaontslag dreigt in ouderenzorg’

Faillissementen en massaontslag bij verzorgingshuizen en verpleeghuizen, dat voorspelt werkgeversorganisatie ActiZ als de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Van Rijn worden doorgezet.
'Massaontslag dreigt in ouderenzorg'

Dit meldt De Volkskrant. De Tweede Kamer bespreekt de plannen, die een grote sanering in de langdurige zorg bevatten. ActiZ baseert zich op cijfers van accountantsbureau PwC.

Hoge zorgkosten

Het kabinet vindt dat de zorgkosten van langdurige zorg de pan uitrijzen en wil hierop bezuinigen: het jaarlijkse budget van de langdurige zorg is nu 27 miljard euro. Dat bedrag gaat omlaag en wordt verspreid over de gemeenten, die worden verantwoordelijk voor de zorg. In de praktijk betekent dat een forse bezuiniging: op persoonlijke verzorging wordt 15% gekort, op begeleiding 25% en op de huishoudelijke hulp 40%.

Mantelzorg

Van Rijn wil dat een groot deel van de zorg wordt overgenomen door mantelzorgers. Uit onderzoek door Mezzo en EenVandaag blijkt dat de helft van de mensen bereid is tot het geven van mantelzorg aan een naaste. Op dit moment zorgen 2,6 miljoen mensen structureel en onbetaald voor een naaste. Vier op tien mantelzorgers is zwaar belast

Reactie Van Rijn

Van Rijn zei zaterdagavond in EenVandaag dat hij niet verwacht dat kinderen plotseling voor hun zwaar hulpbehoevende ouders gaan zorgen, maar hij hoopt wel op een kentering in het denken hierover. Als thuiszorg door de kinderen niet lijkt te kunnen, betekent dat niet automatisch dat de overheid ervoor moet opdraaien, zei Van Rijn. ‘Het moet maatwerk zijn.’

Bekijk de reportage van EenVandaag over de plannen van Van Rijn.

Ontslagen

Volgens Actiz betekenen de plannen van Van Rijn een halvering van de omzet van veel zorginstellingen. Dat heeft faillissementen en massaontslag van verzorgenden tot gevolg. Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de plannen van Van Rijn. Zaterdag werd een grote manifestatie in Amsterdam gehouden tegen bezuinigingen in de zorg. Ruim 5.000 medewerkers uit de zorg demonstreerden onder het motto ‘Handen thuis, Rutte!’ tegen de ‘afbraakplannen’ van het kabinet-Rutte.

 

Bronnen: De Volkskrant, EenVandaag, Mezzo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.