Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werkgevers moeten meer aan werkdruk zorg doen’

Werkgevers in de zorg moeten meer doen om te voorkomen dat hun personeel overbelast raakt en uitvalt door bijvoorbeeld werken op onregelmatige werktijden, werkdruk, werkstress en fysieke belasting.
'Werkgevers moeten meer aan werkdruk zorg doen'
Foto: Wim van Ophem
Dat stelt de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, die de blik richtte op delen van de sector zorg en welzijn. Volgens de inspectie gaat het al beter met de beheersing van arbeidsrisico’s in de zorg, maar moet het nog beter. Het ziekteverzuim in onder meer de verpleging, verzorging en ziekenhuizen is hoger (20 procent) dan gemiddeld. En dat komt hoofdzakelijk door psychosociale arbeidsbelasting als werkdruk, agressie en andere ogewenste omgangsvormen, aldus de Inspectie SZW.

Overbelasting voorkomen

Werkgevers zouden daarom meer moeten sturen op goede arbeidsomstandigheden terwijl medewerkers ook bewuster zouden moeten worden gemaakt van risico’s die zij lopen. Vanwege het betrekkelijk hoge arbeidsverzuim blijft de Inspectie SZW zorginstellingen volgen om te zien of die wel voldoende blijven doen om overbelasting van hun medewerkers te voorkomen. De dienst wijst erop dat het niet alleen nadelig is voor de direct betrokkenen als iemand uitvalt op het werk, maar dat dat ook hoge kosten met zich meebrengt. Een kwart van de mensen die arbeidsongeschikt worden, komt uit de sector zorg en welzijn.
Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.