Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Werkgevers ouderenzorg willen weten of hun medewerkers gevaccineerd zijn

'Het is belangrijk om te weten welke werknemers die met kwetsbare ouderen werken zijn gevaccineerd, stelt werkgeversorganisatie Actiz. Daarom steunt zij een oproep van OMT-leden om registratie van covid-19 vaccinatie toe te staan.
Verpleegkundige krijgt vaccinatie.
Beroepsvereniging V&VN is geen voorstander van een vaccinatie-registratieplicht voor zorgprofessionals. (Foto: ANP)

Dat meldt de NOS. Registratie is nu niet toegestaan wegens de privacywet AVG.

Vaccinatiegraad

‘We hebben eigenlijk zoveel mogelijk informatie nodig om goede zorg te kunnen verlenen. Inzicht in de vaccinatiegraad van medewerkers per locatie is daar een onderdeel van’, zegt Conny Helder namens Actiz tegen de NOS.

Per locatie en per afdeling weten

ActiZ hoeft niet van elke individuele medewerker te weten of deze ingeënt is, maar wil wel graag per locatie weten hoeveel medewerkers gevaccineerd zijn: ‘Zodat we gerichter maatregelen kunnen nemen. Nu vermoeden we dat de vaccinatiegraad vrij hoog is, maar we weten niet precies hoe hoog’, zegt een woordvoerder van ActiZ tegen vaktitel voor verzorgenden TVV.

Ook kan de informatie op afdelingsniveau worden ingezet, zegt Conny Helder tegen de NOS. ‘De kennis over wie de vaccinatie wel en niet heeft gehad, kunnen we gebruiken om met een team waar de vaccinatiegraad laag is in gesprek te gaan.’ Daaraan voegt ze toe dat het toestaan van de registratie een politieke beslissing is. Daarvoor moet immers de wet worden aangepast.

Beroepsvereniging is tegen

V&VN is tegen een registratieplicht, vertelt voorzitter Bianca Buurman aan de NOS. ‘Het is een paardenmiddel. Je offert er heel veel privacy mee op en krijgt er weinig tot niets voor terug. Bijna alle verpleegkundigen en verzorgenden hebben de afgelopen maanden een keuze gemaakt voor een prik.’

Amsterdam UMC en Spaarne Gasthuis steunen oproep

De NOS meldt dat bestuurders van Amsterdam UMC en Spaarne Gasthuis de oproep steunen. Ze vinden het belangrijk ‘om goede zorg en een veilig werkklimaat te bieden en hebben daarvoor inzicht nodig in de vaccinatiegraad.’ Volgens de bestuurders moet de politiek een antwoord geven op de vraag ‘of privacy zwaarder weegt dan het recht op goede zorg’.

Verpleegkundigen: wat vinden zij?

Nursing vroeg in december 2020 of verpleegkundigen met hun werkgever wilden delen of ze wel of niet gevaccineerd waren. Op de poll reageerden 2604 lezers. Een kleine meerderheid (55%) zegt dat ze zich gaan laten vaccineren tegen corona. Van deze groep vindt het overgrote deel het geen probleem hierover open te zijn tegen de werkgever: zo’n 85% zou dit doen. 214 collega’s houden dat liever geheim.

Er zijn 1151 lezers die aangeven zich niet te laten vaccineren tegen corona. Van hen wil 65% deze keuze niet delen met de werkgever; 749 lezers niet en 402 lezers wel.

4 REACTIES

 1. Ik ben gevaccineerd en dat mag mijn werkgever weten. Mag je als verpleegkundige dan ook weten of de zorgvrager zich heeft laten vaccineren? Wij lopen ook risico. Met andere woorden, openheid voor iedereen en niet alleen onze beroepsgroep. Waar ligt de grens, alleen voor Corona of voor alles waar je tegen gevaccineerd bent?

 2. Lees alle reacties
 3. Als er gesproken gaat worden met een team met lage vaccinatiegraad, gaat het behoorlijk in de richting van vaccinatieplicht. Dat moeten we niet willen.
  Als deze in kennis stellen van de werkgever alleen geldt voor de zorg, vind ik dit discriminatie en minachting van de rechten van verpleegkundigen en verzorgenden. Er volgt een stigmatisering van de mensen die, om welke reden dan ook niet gevaccineerd zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn! Dan kunnen we ook wel de griepprik gaan registreren, vakantie in het buitenland( oranje of rood land)
  Ik ben gevaccineerd en iedereen mag het weten. Echter als ik het mijn werkgever officieel moet laten weten, dan moet dit gelden voor de gehele beroepsbevolking.

 4. Ik kan mij geheel vinden in een eerdere reactie;
  Vaccinatie verplichten? Nee. Registreren? Waarom niet? Onze Hepatitis B vaccinaties zijn ook geregistreerd! Ja, heet is ons keuze wel of niet vaccineren, het is onze recht. Maar rechten hebben ook grenzen: precies daar, waar het botst met de rechten van een ander. En onze kwetsbare cliënten, maar ook alle medemensen hebben ook recht op veiligheid.

 5. Vaccinatie verplichten? Nee. Registreren? Waarom niet? Onze Hepatitis B vaccinaties zijn ook geregistreerd! Ja, heet is ons keuze wel of niet vaccineren, het is onze recht. Maar rechten hebben ook grenzen: precies daar, waar het botst met de rechten van een ander. En onze kwetsbare cliënten, maar ook alle medemensen hebben ook recht op veiligheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.