Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers stoppen cao overleg

De tweede ronde van de cao VVT onderhandelingen is na twee uur door de werkgevers afgebroken. Zij vinden de eisen van vakbond Abvakabo FNV 'irreëel'.

Werkgevers ActiZ en BTN vinden dat de vakbond hen op enkele punten tegemoet komen, maar dat dit nog volstrekt onvoldoende is. De kosten van de voorstellen van de vakbond, bedragen ruim 11% voor een periode van 12 maanden. Zulke kosten kunnen in tijden van crisis niet gemaakt worden, vinden de werkgeversorganisaties.

 

Loonsverhoging

In een voorstellenbrief eist Abvakabo FNV een totale loonsverhoging van circa 5,5% voor een periode van 12 maanden. Daarnaast heeft Abvakabo FNV nog een aantal eisen gesteld, wat een extra 5% van de loonsom betekent. Volgens de werkgeversorganisaties bedragen de totale kosten van het eisenpakket van Abvakabo FNV € 1 miljard voor 12 maanden.

 

Zeggenschap bedrijfsvoering

Abvakabo FNV eist verder directe zeggenschap in de bedrijfsvoering van de zorgorganisaties door onder meer voor te schrijven hoe het personeelsbestand er uit ziet. Al met al zien werkgevers geen enkele mogelijkheid om op basis van deze eisen onderhandelingen te voeren. Verder overleg heeft voor de werkgevers pas zin als Abvakabo FNV haar eisen fors bijstelt. 

 

Voor de vorm
Volgens Abvakabo FNV leken de werkgevers alleen maar ‘voor de vorm’ naar het overleg te komen. Actiz en BTN willen wel onderhandelen over het gezamenlijke voorstel van de andere bonden: CNV, NU’91 en FBZ. Toch is CNV Publieke Zaak verontwaardigd over de stopzetting. ‘Alle leden en sterker, alle 450.000 werknemers in de sector zijn nu de dupe van een conflict tussen Abvakabo FNV en de werkgever’, aldus CNV.

 

Meldpunt

De volgende onderhandeling staat gepland op donderdag 26 april. De dag ervoor houdt Abvakabo FNV een grote ledenbijeenkomst in Den Haag. Dan worden de resultaten van het meldpunt voor misstanden in de zorg gepresenteerd. 

 

Bronnen: Abvakabo FNV / Actiz

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.