Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers wijzen terugvorderingen ORT massaal af

Werkgevers in de zorg hebben vorderingen van verpleegkundigen voor het terugbetalen van ORT tijdens verlof op verschillende gronden consequent afgewezen. Nu'91 start nu proefprocedures.
Werkgevers wijzen terugvorderingen ORT massaal af

Dat meldt vakbond NU’91 op haar website. ‘Heel veel NU’91 leden hebben de afgelopen weken bij hun werkgever een vordering voor het terugbetalen van ORT tijdens verlof ingediend, met verwijzing naar een uitspraak hierover van de kantonrechter in Den Haag. Werkgevers hebben deze vorderingen op verschillende gronden consequent afgewezen. De meest gehoorde argumenten zijn dat één rechterlijke uitspraak niet bepalend is voor betaling van alle vorderingen in alle branches, dat er cao belemmeringen zijn en dat er andere cao afspraken gemaakt zijn over uitbetaling van ORT tijdens verlof. Ook worden financiële argumenten aangevoerd.’

Proefprocedures

Om te voorkomen dat er nu vele tientallen procedures gevoerd gaan worden, gaat NU’91 in eerste instantie een aantal (proef)procedures in verschillende branches ondersteunen. Naar verwachting zullen de uitspraken daarvan ongeveer zes maanden tot een jaar op zich laten wachten. ‘Ervan uitgaande dat die uitspraken de eerdere uitspraak ondersteunen, hopen we daarna de werkgevers alsnog vrijwillig te kunnen bewegen tot betaling van de ingediende vorderingen, terwijl deze anders alle in individuele procedures zullen worden betrokken.’

Brief al verstuurd?

Wanneer je de vordering hebt gestuit via het sturen van de stuitingsbrief aan je werkgever, heeft deze gang van zaken geen gevolgen voor de datum vanaf welke je de betaling hebt gevorderd,  laat de vakbond nog weten.

‘Verpleegkundige heeft recht op achterstallige ORT tijdens verlof’

De zaak kwam aan het rollen toen een verpleegkundige in het Hagaziekenhuis in een rechtszaak uitbetaling van volgens haar achterstallige ORT opeiste. Ze stelde dat ze tijdens vakantie en verlof ook recht op heeft. De verpleegkundige is in het gelijk gesteld, en het ziekenhuis moet de verpleegkundige nu alsnog de toeslag betalen over de afgelopen vijf jaar. NU’91 vond dat iederéén die ORT ontvangt, dus niet alleen verpleegkundigen in de ziekenhuizen, maar ook in de VVT, de GGZ en de gehandicaptenzorg, ORT zou moeten terugeisen. Eerder bleek al dat in ieder geval ziekenhuizen in Noord-Brabant en ziekenhuizen binnen Amsterdam niet tegemoet komen aan de oproep van vakbond NU’91 om achterstallige ORT terug te betalen.
Lees ook:
Verpleegkundigen claimen massaal ORT>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.