Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Werkgroep Infectiepreventie (WIP) verdwijnt

De Werkgroep Infectiepreventie (WIP) verdwijnt definitief. De WIP stelde al dertig jaar richtlijnen op op het gebied van hygiëne en infectiepreventie, voor collega's in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
handenwassen.jpg
Foto: Arno Massee

Zo adviseerde de WIP onlangs nog geen mobiele comunicatiemiddelen bij je te dragen op de werkvloer, en verbood de werkgroep nagellak en kunstnagels op de vingernagels tijdens het werk.

Geen geld meer

De WIP kwam in de problemen omdat de vele richtlijnen steeds moesten worden geactualiseerd, en er bovendien steeds meer richtlijnen bij kwamen. Daarvoor was geld nodig, maar dat wilde niemand betalen. In mei 2014 kondigde de WIP aan zichzelf te zullen opheffen als de extra financiering er niet zou komen. Sindsdien heeft het ministerie verschillende pogingen ondernomen om de ziekenhuizen over te halen wel te betalen, maar dat is niet gelukt. Op 15 december heeft de WIP te horen gekregen dat VWS ook zelf het extra geld niet wil betalen, schrijft de werkgroep in een verklaring. Daarop heeft de werkgroep besloten de stekker eruit te trekken. Dat gebeurt na een afbouwperiode van drie maanden. Het besluit van de WIP zorgt voor verontruste reacties van veel arts-microbiologen die samen met infectiologen en infectiepreventiedeskundigen verantwoordelijk zijn voor de juiste aanpak bij  het voorkomen en bestrijden van infecties.

De Gezondheidsraad waarschuwt voor overmatig gebruik van desinfecterende middelen. Dat blijkt uit het rapport Zorgvuldig omgaan met desinfectantia dat deze week verscheen. Lees meer.

Nadelen voor patiëntenzorg

Het opheffen van de WIP gaat gevolgen krijgen voor de patiëntenzorg, denken deskundigen. ‘We zullen in de toekomst moeten teruggrijpen op internationale richtlijnen – als die er al zijn – en die zijn niet toegesneden op de Nederlandse situatie,’ aldus Hoofd van de afdeling infectiepreventie van het Haaglanden Medisch Centrum Maurine Leverstein op NOS.nl. 

Lees meer details in het bericht van NOS.nl. 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.