Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkloosheidsexplosie spaart verpleegkundige

Nergens stijgt de werkloosheid zo snel als in de zorg. Toch lijkt met name de hoger opgeleide verpleegkundige de dans nog redelijk te ontspringen. Dat blijkt uit het artikel 'Arbeidsmarkt voor verpleegkundigen: overschot of tekort?' in het nieuwste nummer van TVZ.
Werkloosheidsexplosie spaart verpleegkundige
Foto: Arno Massee

Op dit moment zitten 56.000 medewerkers uit de zorg- en welzijnssector in de WW, bleek recentelijk uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een jaar geleden waren dat er nog 38.000: een toename van maar liefst 49 procent.  Daarmee is de zorg zelfs de sector met de hoogste werkloosheid geworden. De zwaarste klappen zijn gevallen in de thuiszorg en in de welzijnssector, waaronder de kinderopvang.

Geen baangarantie

Ook een verpleegkundig diploma lijkt op dit moment geen baangarantie te bieden. Door de bezuinigingen ontstaan ook in de ziekenhuizen personeelsoverschotten en ook verpleegkundigen verliezen hun baan. Toch lijkt een studie verpleegkunde voor veel aankomend studenten  nog steeds een ‘veilige’ optie. Het aantal studenten aan de hbo-v’s is dit studiejaar zelfs met 40% toegenomen ten opzichte van 2012. Daarom hebben 14 van de 17 hbo-v’s inmiddels bekend gemaakt dat ze een numerus fixus in gaan stellen voor 2014. De Hanzehogeschool Groningen werkt al langer met een loting voor de studie Verpleegkunde.

Hoop voor niveau 5

Het lijkt er dus op dat de werkgelegenheid in de zorg voorlopig blijft dalen. Toch is er hoop, met name voor verpleegkundigen op hogere niveaus. De vraag naar hoger gekwalificeerd personeel neemt namelijk nog wel toe: dit door technologische ontwikkelingen en de introductie van nieuwe zorgconcepten. Daarnaast is er nog steeds vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen zoals diabetes- en kinderverpleegkundigen. Vanaf 2016 gaat ook de vergrijzing een rol spelen. Pensioenfonds PGGM voorziet dat dan met name veel verzorgenden (niveau 3) en verpleegkundigen op niveau 5 met pensioen gaan. Het lijkt er op dat dan juist weer een personeelstekort ontstaat.
Meer achtergronden bij de arbeidsmarktprognose voor verpleegkundigen in het nieuwste nummer van TvZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.