Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Werknemers vrezen kwaliteitsafname door bezuinigingen

Werknemers in de zorg, waaronder verpleegkundigen, zijn bezorgd over de geplande bezuinigingsmaatregelen. Zij begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar de manier waarop kan op weinig begrip rekenen.
Werknemers vrezen kwaliteitsafname door bezuinigingen

Dit blijkt uit het Zorg Financiering Onderzoek van VKbanen en Newcom Research & Consultancy onder 800 werknemers in de zorg.

Huidige maatregelen niet passend
De bezuinigingsmaatregelen die nu op het programma staan, worden door de zorgwerkers helemaal niet als ‘passend’ ervaren. Vooral de budgetkorting voor langdurige zorg (AWBZ) kan op weinig steun rekenen. Twee van de drie werknemers vinden dit voorstel onacceptabel. Ook het plan dat ouderen zelf hun rollator moeten gaan betalen, roept veel weerstand op. De enige maatregel die door een meerderheid gesteund wordt, is het schrappen van de pil uit het basispakket voor vrouwen van boven de 21.

Maar hoe dan wel?
Werknemers in de zorg hebben andere ideeën over hoe er moet worden bezuinigd. Van de ondervraagden geeft 91% aan dat de zorg veel beter kan worden georganiseerd. Een grote meerderheid vindt de zorgsector namelijk bureaucratisch en inefficiënt. Ook investeren in innovatie van de zorg leidt volgens de respondenten uiteindelijk tot grote besparingen. Hiernaast zijn zij enthousiast over het investeren in preventie, zodat mensen langer gezond blijven en minder gebruik hoeven te maken van de zorg.

Afname kwaliteit van zorg
Bijna alle medewerkers zijn bezorgd over de bezuinigingen. Zij vrezen dat de maatregelen zullen leiden tot een afname van de kwaliteit van de zorg. Ruim 90% van de ondervraagden heeft nu al met bezuinigingsmaatregelen te maken. Bijna tweederde van hen geeft aan dat dit voor een hogere werkdruk heeft gezorgd, waarbij er minder aandacht is voor de patiënt. Juist deze persoonlijke aandacht is, naast de kwaliteit van de zorg en de klantvriendelijkheid. volgens de medewerkers één van de drie belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst van de gezondheidszorg.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

5 REACTIES

 1. Er word overal bezuinigd. En vooral op het personeel.
  Van boven af willen ze het liefst dat ze met zo min mogelijk personeel zo veel mogelijk doen
  Maar daardoor gaat de kwaliteit zo achteruit. En ik snap best dat mensen zeggen dat ze niet meer in de zorg willen werken.
  Alles moet maar snel en zo min mogelijk geld kosten. Zo wil je toch ook geen zorg verlenen. De is geen tijd meer om met de mensen een praatje te maken. OF gewoon even rustig naast de client te gaan zitten en de hand vast houden. Zo dat de client zich beter voelt en zijn verhaal kwijt kan.
  Gekkenhuis gewoon..

 2. Lees alle reacties
 3. ik ben zelf vepleegkundige op een algemene afdeling in het ziekenhuis. Ik zal je zeggen aan de handjes aan het bed kan gewoon niet meer bezuinigd worden. Mensen krijgen nu al bijna geen aandacht meer, het zijn alleen handelingen die je snel uitvoert bij de patient. Maar in de organisatie en alle bureaucratie die erom heen is gekomen, dat is het geen wat alles zo duur heeft gemaakt. Vroeger konden we het ook zonder 10 directieleden, het draait nu alleen nog maar om presteren en geld verdienen, niet meer om de patient zelf. Jammer is dat, dat ze de hele zorg kapot maken. Maakt het voor de mensen ook moeilijk om gemotiveerd blijven. Ik ben bang dat er over enkele jaren niemand meer in de zorg wil werken, de werkdruk stijgt alleen maar en er komt alleen maar minder aandacht voor de patient. Hetgeen waar je juist je voldoening uit haalt, de patient !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.