Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Werkstraf en geldboete voor mishandelen verpleegkundige

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen vrijdag een man uit Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf, 180 uur werkstraf en schadevergoeding voor het mishandelen van een verpleegkundige.
Werkstraf en geldboete voor mishandelen verpleegkundige

De man viel op 9 september 2012 van zijn fiets, en werd als gevolg daarvan met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens RTV Oost was hij, vanaf het moment dat de eerste hulpverleners bij hem waren, al extreem agressief. Uit voorzorg ging een agent mee in de ambulance. In het ziekenhuis zou de man zo wild om zich heen hebben getrapt en geslagen, dat één verpleegkundige ernstig gewond raakte: behalve een paar gebroken ribben en een nierkneuzing, bleek hij achteraf een gescheurde milt te hebben door een trap in zijn buik.

De rechtbank vindt dat de mishandelingen van de man van dusdanige aard was, dat het hierdoor toebrengen van zwaar lichamelijk letsel een reëel risico was. De officier van justitie verwijt de man dan ook zware mishandeling. ‘Het is algemeen bekend dat zich in de borst- en de buikstreek vitale en kwetsbare organen bevinden en het daartegen explosief en met kracht schoppen kan al snel kan leiden tot zwaar lichamelijk letsel of erger. Het kan niet anders dan dat verdachte dit heeft geweten. Hij heeft met zijn handelen daarom bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het zwaar lichamelijke letsel zou intreden.’

Alcohol
Uit toxicologisch onderzoek kwam bovendien naar voren dat de dader een (alcohol)promillage had van 2,5. Een andere oorzaak van zijn handelen is niet gevonden. Volgens de rechter heeft de  verdachte zichzelf in deze toestand gebracht en blijft om die reden volledig verantwoordelijk voor zijn handelen. De man is uiteindelijk veroordeeld voor 90 dagen gevangenisstraf waarvan 87 voorwaardelijk, plus 180 uur werkstraf en schadevergoeding voor het slachtoffer.

Emotioneel en fysiek ingrijpend
De verpleegkundige verklaart tijdens de rechtszitting dat het voorval voor hem zowel emotioneel als fysiek erg ingrijpend is geweest.

Rechtbank Almelo / RTV Oost
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

1 REACTIE

  1. Titel is fout. Geen celstraf maar werkstraf. De celstraf is voorwaardelijk (87, de andere 3 waren voorarrest). De straf is 180 dagen werkstraf.
    Ergens wel weinig … onlangs zat iemand die een inbreker eens flink te grazen nam voor 90 dagen in voorarrest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.