Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet Big II: het gaat los op Twitter

De Wet Big II houdt de gemoederen van veel verpleegkundigen bezig, ook online. Dit vinden verpleegkundige Twitteraars van het wetsvoorstel.
verpleegkundigen op twitter
Foto: Arno Massee

Twitter loopt over van de tweets over de Wet Big II (#wetbig2): van emotionele reacties tot inhoudelijke kritiek. Maar ook verpleegkundigen die voorstander zijn van het wetsvoorstel, laten van zich horen. Friso Raemaekers bijvoorbeeld, een bekende SEH-verpleegkundige op Twitter. Hij wijst op de link tussen opleidingsniveau en de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid, maar ook op bij-effecten van de huidige situatie:

Ook verpleegkundige Daan Jongbloets is blij met het wetsvoorstel:

 Kritiek

De meeste Twitterende verpleegkundigen daarentegen zijn ontstemd over de Wet Big II. Verpleegkundige Hildegard Tummers (in haar aangepaste bio: ‘Hbo-verpleegkundige, diploma voor 2012’) was twee dagen ziek van het wetsvoorstel. Ze roept, net als veel andere vakgenoten, om een herziening van het wetsvoorstel:

Medium care-verpleegkundige Barbara van Erp, een bekend gezicht in diverse media, deelt haar gevoel en krijgt veel bijval van collega’s die het op dezelfde manier ervaren:

Verpleegkundige en verplegingswetenschapper Peter Hoegen komt met #stopderegieverpleegkundige, en zou liever functiedifferentiatie zien:

Uitstroom

Met de huidige tekorten in de zorg en de hoge uitstroom van zorgmedewerkers in het achterhoofd, hebben veel verpleegkundigen het idee dat de Wet Big II alleen maar voor meer problemen zal zorgen. Verpleegkundige Twitteraars willen daarom geen verdeeldheid, maar juist meer onderlinge verbondenheid:

Tot slot: er zijn ook Twitterende verpleegkundigen die met humor de pijn proberen te verzachten, zoals Marc van der Gracht:

Reactie V&VN

Uiteraard is V&VN ook aanwezig in de discussies op Twitter. De beroepsvereniging krijgt online veel felle reacties van boze, ongeruste verpleegkundigen. Directeur Sonja Kersten neemt de kritiek van verpleegkundigen mee naar Den Haag.

‘Doe ik er als mbo-verpleegkundige niet toe?’ En: ‘Is mijn hbo-diploma dan niets meer waard?’ Lees hier tien misverstanden over de Wet Big II.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.