Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wet BIG II: Vakbonden willen antwoorden van minister

De vakbonden willen antwoorden van minister Bruins op vragen van verpleegkundigen over het wetsvoorstel BIG II. De bonden waren in juni nog positief over de overgangsregeling, maar zijn geschrokken van de kritiek. Vakbond NU'91 is van plan samen te werken met actiecomité Wet BIG II in de overgang.
Foto Arno Massee

De vakbonden NU’91, FNV en CNV geven alle drie aan met minister Bruins in gesprek te gaan over de overgangsregeling Wet BIG II. Gisteren kondigde minister Bruins aan dat hij het wetsvoorstel BIG II pas wil aanbieden na nieuw overleg over de regieverpleegkundige. V&VN plaatste gisteren een brief van directeur Sonja Kersten, waarin zij schrijft ‘pas op de plaats’ te willen maken met de overgangsregeling.

‘Heftige kritiek onverwacht’

Vakbond NU’91 is van plan om samen te gaan werken met het actiecomité ‘Wet BIG II in de overgang’. ‘Dit waren we al langer van plan’, zegt een woordvoerder. ‘We waren in juni inderdaad positief over het wetsvoorstel BIG II, omdat we dit voorstel van de twee opties die ons is voorgelegd het beste vonden. De andere variant die op tafel lag was dat alleen verpleegkundigen met een hbo-diploma van na 2012 zich mochten registreren als regieverpleegkundige. Uiteraard konden we dat voorstel zeker niet steunen. We dachten dat we deze overgangsregeling wel konden uitleggen. We zijn nu echter een maand verder en de onrust is alleen maar toegenomen. We hadden kritiek verwacht, maar niet dat deze zo heftig zou zijn.’

Twee verpleegkundigen uitten hun kritiek met petities tegen de overgangsregeling, die massaal werden ondertekend.

Plan NU’91 en Actiecomité

NU’91 en het actiecomité gaan gezamenlijk zoveel mogelijk verpleegkundigen, dus niet alleen de leden van NU’91, vragen om oplossingen. ‘We willen in kaart brengen wat voor hen werkt en wat niet. Hoe dat precies gaat gebeuren gaan we de komende weken bespreken’, zegt de woordvoerder. Ook gaan juridisch adviseurs van NU’91 kritiekpunten van het actiecomité uitzoeken. Is het bijvoorbeeld juridisch wel toegestaan dat hbo-opgeleide verpleegkundigen in een mbo-register terechtkomen als zij niet de toets willen maken voor de registratie als regieverpleegkundige? En hoe moet je bij herregistratie aantonen dat je regieverpleegkundige bent?

Functiedifferentiatie in een wet?

Eerder zei woordvoerder Niels Jacobs van actiecomité ‘Wet BIG II in de overgang’ tegen Nursing dat het actiecomité niet tegen functiedifferentiatie is, maar wel om dit in de wet via twee functies vast te leggen. De woordvoerder van NU’91 kan niet zeggen of de vakbond nu ook op dat standpunt staat. ‘Dat is een van die vragen die we moeten bespreken. Feit blijft wel dat al veertig jaar wordt geprobeerd functiedifferentiatie in de verpleegkundige praktijk vorm te geven, maar dat dit niet gelukt is, terwijl de zorg wel steeds complexer wordt. En tegelijk zien we dus de onrust die dit wetsvoorstel met zich meebrengt. Waar dit eindigt weten wij ook niet precies. We hopen voor nu op zoveel mogelijk feedback van verpleegkundigen.’

Standpunten CNV en FNV

Vakbond CNV schrijft op haar website dat zij van de minister wil horen wat de opleiding van verpleegkundigen nu precies waard is: wie mag regieverpleegkundige worden en wie niet? Ook maakt deze bond zich zorgen over het aantal uren dat verpleegkundigen moeten halen als ze regieverpleegkundige willen blijven. ‘Zijn daar wel voldoende functies voor beschikbaar?’ CNV wil ook dat de minister extra budget vrijmaakt voor de scholing van verpleegkundigen.

Ook FNV wil in gesprek met de minister. Daar zegt de bond het volgende over op haar website: ‘De kern van de kritiek is dat veel verpleegkundigen waardering missen voor de ervaring die zij hebben en vrezen dat er verpleegkundigen buiten de boot vallen als blijkt dat zij onvoldoende ruimte krijgen om ook te werken als regieverpleegkundigen. Dit is niet een regeling waar verpleegkundigen om hebben gevraagd en problemen oplost. Integendeel, als er geen draagvlak is veroorzaakt BIG II problemen in plaats dat er problemen worden opgelost.’

2 REACTIES

 1. Hoeveel regieverpleegkundigen heb je nodig?
  Is het de bedoeling dat we over tien jaar alleen nog maar regieverpleegkundigen hebben? En wie doet er dan het werk aan het bed?
  Om als regieverpleegkundige te kunnen functioneren heb je mijns inziens een behoorlijk denk- en doe-nivo nodig, dus de nodige praktijkervaring. Diegenen die, ongeacht hun (voor-)opleiding(en) aantonen dit nivo te hebben kunnen in aanmerking komen voor de functie van regieverpleegkundige. Niks geen aparte beroepsgroep in BIGII, maar gewoon een extra stapje, welke voor elke verpleegkundige bereikbaar kan zijn. Weg dus met het huidige wetsvoorstel en maak een nieuwe waarin dit simpel geregeld wordt.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is heel simpel. Je hebt opleiding op MBO, inservice en HBO niveau, al dan niet aangevuld met specialistische vervolgopleiding.. Voor alle verpleegkundigen die nu in het BIG-register staan en in bezit zijn van relevante opleiding zou het regie–register moeten openstaan. Dus voor MBO aangevuld met CZO-opleiding (of vergelijkbaar toen CZO er nog niet was), voor inservice (want indertijd focusopleiding vergelijkbaar met HBO) en HBO (toen en nu). Een generaal pardon dus.
  In de praktijk wordt de komende jaren gewerkt in de regiefunctie op basis van keuzes die werkgever en werknemer maken (lokaal HR-beleid). Indien onvoldoende werkervaring als regieverpleegkundige na vijf jaar, kan middels de scholingstoets, de herregistratie behaald worden. Dat doen we nu ook in het huidige BIG-register en dat werkt.
  In mijn ogen haal je hiermee de angel uit de situatie, doe je recht aan alle opleidingen en ervaring en bied je ook toekomstgericht mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en om reservecapaciteit binnen de beroepsgroep te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.