Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Verpleegkundige interpreteert Wet BIG te streng’

Sommige verpleegkundigen zijn onnodig veel tijd kwijt met administratie omdat zij en hun zorgcollega’s de Wet BIG te streng interpreteren. Betere voorlichting over de wet is nodig, schreef de minister vorige week aan de Tweede Kamer.
Foto: ANP

Knelpunten

Betere voorlichting over de mogelijkheden van de Wet BIG is een van de maatregelen die het kabinet neemt om te zorgen dat de wet beter doet waar hij voor bedoeld is: de kwaliteit van de zorg beschermen. Deze maatregelen volgen op een in februari gepubliceerde verkenning naar de toekomstbestendigheid van de Wet BIG. Onderzoekers van Ecorys beschrijven daarin diverse knelpunten waar ook verpleegkundigen tegenaanlopen.

Voorbehouden handelingen

Als een wijkverpleegkundige een voorbehouden handeling wil uitvoeren, duurt het soms vrij lang voordat ze daarvoor de toestemming van een arts heeft. Daarbij speelt de onterechte aanname mee dat de Wet BIG eist dat delegeren heel strikt moet, schrijven de onderzoekers van Ecorys.

Administratieve last

De wet BIG zegt níét dat artsen standaard direct toezicht moeten houden bij een voorbehouden handeling. En ook niet dat een wijkverpleegkundige in elke nieuwe casus opnieuw toestemming moet vragen voor het uitvoeren van een voorbehouden handeling. Toch denken sommige zorgverleners wel dat de wet zo streng is, blijkt uit de verkenning. Daardoor is de administratieve last voor verpleegkundigen soms onnodig hoog.

Zelfstandig bevoegd?

En meer zelfstandige bevoegdheden voor verpleegkundigen? Lang niet alle verpleegkundigen zitten daar zelf op te wachten, blijkt uit de verkenning. Ja wijkverpleegkundigen hebben administratieve lasten, maar ze willen desondanks liever niet dezelfde zelfstandige bevoegdheden als verpleegkundig specialisten, aldus respondenten.

Communicatiecampagne

Een belangrijk verbeterpunt zit dan ook vooral bij betere uitleg over hoe verpleegkundigen met de huidige wet BIG kunnen werken, concludeert de minister in zijn brief. Er komt een communicatiecampagne in samenwerking met beroepsverenigingen, vakbonden en brancheorganisaties.

Andere maatregelen

Andere aangekondigde maatregelen om de Wet BIG toekomstbestendig te maken:

  • Een commissie gaat adviseren over criteria voor voorbehouden handelingen, toelating tot de Wet BIG en functioneel zelfstandige bevoegdheid.
  • Er komt een BIG-raad voor adviezen over nieuwe voorbehouden handelingen
  • Een evaluatie van het tuchtrecht komt er na 1 april 2024. Dat is minimaal 5 jaar na de laatste grote wijziging in de Wet BIG (die was op 1 april 2019)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.