Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet zorg en dwang: eerste wijzigingen van kracht, meer in 2021

De Wet zorg en dwang is op een aantal punten aangepast. De wijzigingen gaan in vanaf 29 oktober 2020. In 2021 wordt de wet waarschijnlijk ingrijpender gewijzigd.
Deur met extra slot
Foto: Pixabay

De belangrijkste aanpassingen in de Wet zorg en dwang (Wzd) die nu ingevoerd zijn, gaan over het delen van gegevens met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het aanvragen van een rechterlijke machtiging.

Gegevens delen met inspectie

Toegevoegd aan de Wzd is dat de zorgaanbieder meer informatie digitaal moet delen met de IGJ. Het gaat om de namen van de cliënt, de zorgverantwoordelijke (stelt het zorgplan met daarin onvrijwillige zorg op) en de Wzd-functionaris (beoordeelt dit zorgplan). Daarmee wordt het voor de inspectie makkelijker toezicht te houden op specifieke casussen, legt jurist Michiel Kooijman van ActiZ uit.

Deze toevoeging aan de wet kan voor verpleegkundigen betekenen dat het elektronisch cliëntendossier waarmee zij werken aangepast wordt, zegt Kooijman. ‘Niet elk ECD biedt al de mogelijkheid om de gevraagde persoonsgegevens vast te leggen.’

Rechterlijke machtiging

Voor het aanvragen van een rechterlijke machtiging (om een cliënt gedwongen te laten opnemen) is voortaan één medische verklaring voldoende. Voorheen was altijd een verklaring van de zorgaanbieder nodig, óók als er al een medische verklaring was.

Ook aangepast is een regel over de arts die zo’n verklaring afgeeft. In de wet stond dat deze arts niet in dienst mocht zijn van de zorgorganisatie die een rechterlijke machtiging aanvraagt. De nieuwe regel is dat deze arts ‘ten minste gedurende één jaar geen zorg heeft verleend aan de cliënt en ten opzichte van de zorgaanbieder onafhankelijk functioneert’.

Grotere wijzigingen Wzd op komst

Een omvangrijkere reparatiewet voor de Wzd en de WvGGZ (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg) wordt binnenkort ingediend bij de Tweede Kamer. Het streven is rond de jaarwisseling. Bovendien moet de evaluatie van de huidige Wet zorg en dwang eind 2021 gereed zijn. Beide besluiten komen met grotere aanpassingen in de Wet zorg en dwang, verwacht Kooijman.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.