Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Wet zorg en dwang hoognodig’

Er moet werk worden gemaakt van de wet zorg en dwang, vindt Jan Hamers, hoogleraar Ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht. Nieuw onderzoek van Hamers toont aan dat mensen met dementie die thuis wonen, steeds vaker onder dwang worden verzorgd.
'Wet zorg en dwang hoognodig'

Ouderen die alleen wonen, lopen een hoger risico om vastgebonden of opgesloten te worden, zo blijkt uit de studie ‘Behind closed doors’ onder leiding van hoogleraar Ouderenzorg Jan Hamers. Dagblad Trouw publiceerde deze week de eerste resultaten van de studie die volgende week officieel wordt gepresenteerd.

Vrijheidsbeperking

Volgens de onderzoekers hebben vier op de tien thuiswonende dementerenden te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Bijna tachtig procent van deze groep kreeg te maken met wat onderzoekers ‘onvrijwillige zorg’ noemen. Dit is bijvoorbeeld het gedwongen toedienen van medicatie of voedsel of het opsluiten in huis. In driekwart van de gevallen zijn het de familieleden die het initiatief nemen tot de vrijheidsbeperkingen. Een derde van de maatregelen wordt opgelegd door zorgprofessionals.

Wet zorg en dwang

Tegen persbureau ANP zegt Hamers dat er nu eindelijk eens werk moet worden gemaakt van de wet zorg en dwang. In die wet staat omschreven dat vrijheidsbeperkende maatregelen en dwangzorg voor dementerenden alleen zijn toegestaan als allerlaatste redmiddel. De wet is in het najaar van 2013 goedgekeurd door de Tweede Kamer en ligt sindsdien in de Eerste Kamer te wachten op behandeling.

Download de poster met alternatieven voor vrijheidsbeperking

Beroepsvereniging V&VN ontwikkelde de handreiking ‘Vrijheidsbeperkende interventies in het ziekenhuis? Nee, tenzij…’ De risicosituaties die daarin worden genoemd hebben we, inclusief de aanbevolen interventies, op een poster gezet. Download

1 REACTIE

  1. Het is altijd afschuwelijk om vastgebonden of opgesloten te worden of onder dwang medicatie toegediend te krijgen. Maar wanneer je als mantelzorger wordt geconfronteerd met agressie, nachtelijk dwalen, delirant gedrag, weglopen, wat moet je dan om het zelf nog te kunnen volhouden?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.