Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet zorg en dwang: nieuwe handreiking over rol verpleegkundige

De Wet zorg en dwang geeft de zogenoemde zorgverantwoordelijke belangrijke taken. Vaak is een verpleegkundige de zorgverantwoordelijke, en nu is er een handreiking die uitlegt hoe je die rol op je neemt.
Werken met een gezamenlijke app vergemakkelijkt de transfer van ziekenhuis naar thuiszorg.

De zorgverantwoordelijke, dat is altijd de zorgverlener die het zorgplan opstelt, is verantwoordelijk voor toepassing van het in de Wet zorg en dwang (Wzd) beschreven stappenplan. Dit stappenplan doorloop je bij onvrijwillige zorg en in sommige situaties ook als de zorg wel vrijwillig is maar de cliënt wilsonbekwaam.

Als er nog geen zorgplan is, of het zorgplan voldoet niet, is het ook de zorgverantwoordelijke die kan besluiten tot onvrijwillige zorg.

Eerst je wat meer verdiepen in de nieuwe Wet zorg en dwang? Lees dit Premium-artikel met antwoorden op brandende vragen van verpleegkundigen.

Profiel Zorgverantwoordelijke

In het nieuwe Profiel Zorgverantwoordelijke beschrijven beroepsverenigingen en brancheorganisaties* de wettelijke taken van de zorgverantwoordelijke. Ook leggen ze uit welke handelingen volgens hen nog meer belangrijk zijn, en wat de zorgverantwoordelijke nodig heeft om haar of zijn werk goed te kunnen doen.

De taken van de zorgverantwoordelijke hebben onder andere te maken met besluitvorming, eerste toepassing van onvrijwillige zorg, bijhouden van het dossier, geven van informatie aan cliënten, vertegenwoordigers en andere betrokken zorgverleners. Ook heeft de zorgverantwoordelijke meldplicht bij een vermoeden van ernstig tekortschietende onvrijwillige zorg.

Voorbeelden regels en handvatten

Dit zijn voorbeelden van meer concrete regels en handvatten die in het nieuwe profiel zorgverantwoordelijke staan:

  • Bij overweging tot onvrijwillige zorg: de organisaties die het profiel hebben vastgesteld, vinden het van belang dat de Wzd-functionaris (de arts of gedragskundige die toezicht houdt op uitvoering onvrijwillige zorg) een zorgplan beoordeelt binnen 14 dagen nadat de zorgverantwoordelijke het aan hem heeft voorgelegd.
  • Bij een gegrond vermoeden dat de cliënt thuis voorwerpen heeft die ernstig nadeel kunnen veroorzaken mag de zorgverantwoordelijke besluiten tot: cliënt onderzoeken aan kleding of lichaam, woon-of verblijfsruimte cliënt onderzoeken op gevaarlijke voorwerpen en voor de cliënt bestemde poststukken onderzoeken
  • De zorgverantwoordelijke moet van de nieuwe wet de cliënt en vertegenwoordiger informatie geven over zijn of haar rechten, huisregels,

Wat heeft de zorgverantwoordelijke nodig?

Vooral de regels over het bijhouden van het dossier komen met veel administratieve taken, denken de partijen die het profiel schreven. Daarom benadrukken ze dat wat hen betreft de zorgverantwoordelijke deze administratie ook door andere zorgverleners kan laten doen, ‘mits gewaarborgd is dat de taken goed worden uitgevoerd’.

Ook moet iedere zorgverlener die vermoedt dat onvrijwillige zorg nodig is met een zorgverantwoordelijke kunnen overleggen, staat in het profiel. Daarom moeten er meerdere zorgverleners zijn die de taken op zich kunnen nemen, voor het geval de verpleegkundige die het zorgplan heeft opgesteld (en dus de zorgverantwoordelijke zou zijn) niet beschikbaar is.

Organisaties moeten zorgen dat er 24/7 een zorgverantwoordelijke bereikbaar is, en moeten ook zorgen voor voldoende scholing, schrijven de opstellers van het profiel.

*Het profiel zorgverantwoordelijke werd opgesteld door beroepsverenigingen V&VN, NVAVG, Verenso, NIP, NVO, NWG en BPSW en brancheorganisaties NVAVG, Verenso, NIP, NVO, V&VN, NWG en BPSW)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.