Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschapsprijs voor alternatief voor onrustband

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs voor de beste wetenschappelijke publicatie door een verpleegkundige, is toegekend aan Math Gulpers. Hij schreef een artikel over de effecten van een programma om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen, waaronder de onrustband, te beperken.
Wetenschapsprijs voor alternatief voor onrustband
Foto: stockexchng

Math Gulpers kreeg de prijs uitgereikt tijdens de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing. Volgens het juryrapport laat dit onderzoek zien dat op het gebied van de behandeling van psychogeriatrische patiënten nog aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn.

Ban de band

Gulpers bedacht een programma met alternatieven om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen bij geriatrische patiënten te beperken. Dit zogenoemde EXBELT programma leidde tot een vermindering van 65 procent van het gebruik van de band. Ook ging het gebruik van alternatieve beperkende maatregelen omlaag. De aanpak van Gulpers en zijn collega’s van de Universiteit van Maastricht heeft brede navolging gekregen in Nederland.

‘Zweedse band moet verboden worden’

Het terugdringen van Zweedse banden lukt alleen als de raad van bestuur het vastbinden verbiedt. Dat blijkt uit het EXBELT onderzoek >>>

Praktijkprijs

De praktijkprijs ging naar Barbara Stringer van de GGZ in Geest. Zij ontwikkelde een begeleidingsprogramma voor thuiswonende patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Door het programma verminderde het aantal (borderline) symptomen significant en nam de patiënttevredenheid toe.

Studentenprijs

De Studentenprijs voor het beste artikel van hbo-v studenten over het thema van de Anna Reynvaanlezing ging naar Lianne van Meijeren (Christelijke Hogeschool Ede) voor haar essay over de toepassing van shared decision making bij buurtzorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.