Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetsvoorstel Zorg en Dwang aangepast

Het kabinet gaat wijzigingen aanbrengen in het wetsvoorstel Zorg en Dwang op aandringen van de CG-Raad en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (HCHR). De aanpassingen moeten voorkomen dat dwang alleen kan worden toegepast op basis van een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening. Dat meldt de nieuwssite Zorg en Welzijn.
Wetsvoorstel Zorg en Dwang aangepast

De CG-Raad vindt dat het wetsvoorstel in strijd is met het verdrag voor de mensenrechten en heeft het kabinet daarop gewezen, zo schrijft Zorg en Welzijn. Het voorstel zou vooral gericht zijn op indicatie ‘verstandelijke beperking’ of ‘psychogeriatrische aandoening’. Het hebben van een (verstandelijke) handicap is geen rechtsbasis voor inbreuk op de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van een persoon, aldus de CG-Raad.

Van beperking naar gedrag
Het kabinet verandert het wetsvoorstel nu zo dat de rechtvaardiging van dwang verschuift van de beperking naar het gedrag dat iemand als gevolg van zijn aandoening of beperking vertoont. ‘Dit wetsvoorstel richt zich specifiek tot personen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening’ schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in de begeleidende brief. ‘De indruk kan hierdoor ontstaan dat het bestaan van een handicap de rechtvaardiging vormt voor het verlenen van onvrijwillige zorg en het toepassen van dwang.’

Dementie of verstandelijke beperking
Mensen met dementie of een verstandelijke beperking moeten door de wet Zorg en Dwang een betere rechtsbescherming krijgen als zij door zorgverleners in hun vrijheid worden beperkt of tegen hun zin zorg moeten ondergaan. Nu valt de zorgverlening en dwangbehandeling voor deze groep nog onder de Wet Bopz. Die wet is vooral gericht op psychiatrische behandelingen in een psychiatrisch ziekenhuis. De wet Zorg en Dwang moet beter aansluiten bij eerder genoemde groep.

Zorg en Welzijn / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.