Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WHO waarschuwt voor uitbraak mazelen

In verschillende Europese landen neemt het aantal infecties met het mazelenvirus alarmerend toe, zo waarschuwt de World Health Organization. Mensen die massale bijeenkomsten bezoeken, zoals sport- en culturele evenementen, wordt aangeraden om na te gaan of zij zijn gevaccineerd en om zich eventueel alsnog te laten vaccineren.
mazelen who

Sinds mei van dit jaar zijn er meer dan 12.000 gevallen van mazelen gemeld door bijna 40 landen samen. Het overgrote deel van de infecties doet zich voor in acht Landen: België, Frankrijk, Groot Brittanië,  Servië, Spanje, Zwitserland, Macedonië en Uzbekistan. In veel landen zijn er in de periode januari-mei van dit jaar al meer gevallen vastgesteld dan over het hele vorige jaar.

 

Jonge kinderen

Mazelen is een virusinfectie die doorgaans gepaard gaat met hoge koorts, verkoudheid en hoesten. Soms zijn er in de loop van een paar dagen witte vlekje op het mondslijmvlies te zien, die ook weer verdwijnen. Enkele dagen na aanvang van de klachten ontstaat een grove, ruwe huiduitslag die begint achter de oren en daarna uitbreidt over het gezicht, de romp en de extremiteiten. Complicaties die bij een infectie kunnen optreden zijn ondermeer longontsteking, en hersenvliesontsteking. Vooral jonge kinderen, onder de 5 jaar, lopen risico op complicaties. Ook ouderen lopen een groter risico.

 

Vaccinatie ziekenhuispersoneel

Mazelen is zeer besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via druppels uit de keel- en neusholte en indirect via de handen, deurklinken etcetera. In Nederland is vaccinatie tegen mazelen opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. In haar richtlijn adviseert het Landelijk Centrum Infectieziekten vaccinatie voor mensen die beroepsmatig risico lopen op besmetting, zoals ziekenhuispersoneel.

 

 

Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.