Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wijkverpleegkundige assisteert bij ontslag op spoedeisende hulp

Wijkverpleegkundigen gaan ’s avonds en in het weekend bij wijze van proef assisteren op de spoedeisende hulp van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Ze zullen het ontslag van patiënten coördineren. Nu kunnen patiënten vaak pas de volgende werkdag naar huis en blijven bedden onnodig bezet. De proef is in het leven geroepen door thuiszorgorganisaties Cordaan, Evean en het OLVG om de doorstroom op de SEH te bevorderen en zal minstens drie maanden duren.
OLVG in de avond
Foto: OLVG

Vanaf september kan een groepje wijkverpleegkundigen in de avonduren en het weekend door de SEH worden opgeroepen wanneer een patiënt naar huis mag. De wijkverpleegkundige zal tijdens haar dienst de zorgvraag van de patiënt in kaart brengen en zaken als hulpmiddelen en vervoer coördineren.

De proef met wijkverpleegkundigen op de SEH werd bedacht om de doorstroom op de SEH te bevorderen. Overdag coördineren transferverpleegkundigen het ontslag van patiënten uit het ziekenhuis, maar in de avonduren en het weekend werken zij niet en het is niet mogelijk om de transferafdeling op korte termijn uit te breiden. Daarom wil OLVG wijkverpleegkundigen inzetten zodat bedden niet onnodig bezet blijven.

Ouderen vaker op SEH

De proef op de SEH is met name gericht op ouderen. Omdat zij later thuis blijven wonen, komen ze vaker met complexe zorgvragen naar de SEH’s van Amsterdam. Wanneer een ziekenhuisopname niet nodig blijkt, of de patiënt ontslagen wordt, moeten de situatie thuis en de zorgvraag in kaart worden gebracht en moeten de benodigde hulpmiddelen geregeld worden. 

Te veel ouderen met complexe aandoeningen en te weinig zorg komen de spoedeisende hulp binnen. Belangrijke oorzaak is dat er te weinig zorg wordt ingekocht door gemeenten. Lees meer >>

Proef scheelt wijkteam werk

Het is niet de bedoeling dat de proef extra taken oplevert voor de wijkverpleegkundige. Annamarie Valkema is als wijkverpleegkundige betrokken bij het project en licht toe: ‘Je doet dezelfde taken die je bij de patiënt thuis ook zou doen. Maar doordat je de intake nu op de SEH doet in plaats van thuis, zijn de nodige voorzieningen voor de patiënt al getroffen voordat hij thuiskomt. Dat scheelt het wijkteam werk. Daarnaast kun je met de juiste voorbereidingen een eventuele heropname voorkomen, bijvoorbeeld door de patiënt gelijk al te voorzien van een rollator.’ Maar zijn wijkverpleegkundigen wel toegerust voor het werk op de SEH? Valkema denkt van wel. ‘Het blijft natuurlijk de arts die bepaalt of een patiënt medisch stabiel is. En zowel op de SEH als thuis moet je kritisch met hem meedenken, de medicatie controleren enzovoort.’

Tijdens de proef gaan wijkverpleegkundigen van Cordaan en Evean het idee zelf verder uitwerken. Valkema staan nog wat uitdagingen te wachten. ‘Het is natuurlijk helemaal nieuw om ’s avonds intakes te doen. Het zal nog even puzzelen zijn hoe we in de avonduren een alarmeringssysteem of andere hulpmiddelen kunnen regelen, maar dat ga ik graag ontdekken.’ Gedurende de proef moeten de deelnemende partijen al doende erachter komen om hoeveel patiënten het daadwerkelijk gaat, hoe groot de tijdsinvestering is en wat de beste manier is om de samenwerking te financieren.

Cliënten blijven langer thuis wonen. De Grote Thuiszorgdag richt zich op deze en andere ontwikkelingen, de benodigde aanpassingen en vereiste competenties. In praktische workshops ontdek je oplossingen voor in jouw dagelijkse praktijk. Lees meer >>

De proef in het OLVG is een initiatief van SIGRA, een samenwerkingsverband van organisaties in de gezondheidszorg en welzijnssector in de regio Groot Amsterdam, Zaanstreek Waterland en Noord-Holland Noord. 

1 REACTIE

  1. Ik denk dat wij, als verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk, ons meer zorgen moeten maken over ons takenpakket. Op dit moment loopt de gemiddelde wijkverpleegkundige over aan taken die verplicht zijn gesteld door de zorgverzekeraars. Als wij in het weekend/avond ook nog als transfer verpleegkundige moeten inspringen, is de functie, mijn inziens, te veel omvattend om uit te voeren, met het aantal (wijk)verpleegkundigen wat nu beschikbaar is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.