Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wijkverpleegkundige bíjna terug in de wijk

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil de rol van de wijkverpleegkundige borgen en integreren in het reguliere zorgaanbod. Dat schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Wijkverpleegkundige bíjna terug in de wijk

In de brief gaat de staatssecretaris in op de uitkomsten van twee recentelijk afgeronde pilots over de taken van de wijkverpleegkundige. Het project van ZonMW de Zichtbare Schakel: de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt is er één van, een project van V&VN en de NPCF: Versterken verpleging thuis: naar een Basisvoorzieningen Wijkverpleging is het andere project dat de wijkverpleegkundige terugzet in haar oorspronkelijke taak: die van spil in de wijk. Over de uitkomsten van beide projecten is Veldhuijzen van Zanten erg enthousiast.

Coördineren en signaleren
‘Ik heb groot vertrouwen in de zorg die ontstaat in de wederkerigheid tussen cliënt en professional,’ schrijft ze onder meer. ‘De wijkverpleegkundige terug in de wijk, met een coördinerende, signalerende rol waarbij de indicatie kan worden losgelaten biedt gunstige perspectieven. Naast de door mij gesubsidieerde projecten zijn er ook initiatieven van zorginstellingen die zelf aan de slag zijn gegaan om de wijkverpleegkundige een belangrijker rol in de zorg te geven. Dat gaat de goede kant op.’ Aan het eind van haar brief zegt de staatssecretaris alle mogelijkheden nu te gaan onderzoeken om de wijkverpleegkundige daadwerkelijk te borgen en te integreren in het zorgaanbod.

V&VN is blij
Marian Kaljouw, voorzitter V&VN zegt op de website van de beroepsvereniging blij te zijn met de toezeggingen van de staatssecretaris. ‘Voor de structurele borging van de wijkverpleging heeft de staatssecretaris ook de NZa gevraagd een uitvoeringstoets uit te voeren over de vaste structurele financiering van de wijkverpleegkundige. V&VN is blij dat de mogelijkheden worden onderzocht om de rol van de wijkverpleegkundige te borgen en te integreren in het reguliere zorgaanbod.’

Wijkverpleegkundige van vroeger
In de afgelopen jaren zijn verschillende projecten gestart met als doel de wijkverpleegkundige zoals zij vroeger bestond, terug te laten keren naar de wijk. De nadruk ligt bij deze wijkverpleegkundige op het coördineren en signaleren. Zo is de zorg rondom kwetsbare cliënten in de wijk beter georganiseerd.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends
Beeld: ANP, Roos Koole

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ja inderdaad Buurtzorg doet de wijkverpleegkundige zeer tot zijn recht komen. Teams bestaan voor de helft of meer uit verpleegkundigen en alle vijf de rollen worden in je aangesproken en je bent vol verantwoordelijk wat ronduit energie geeft merk ik wel. Buurtzorg bestaat al 5 jaar en is niet voor niets al zo gegroeid. Een ware magneet voor werken in de wijk als verpleegkundige

  3. Jammer dat er weer gedaan wordt alsof dit iets nieuws is.
    terwijl buurtzorg toch al heel wat jaren, zeer succesvol, op deze manier werkt.
    ze hebben de verpleegkundige van vroeger teruggehaald met de kennis van nu. en het is al effectiever en goedkoper gebleken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.